Το “κυνήγι μαγισσών” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα κοκορέματα για τα υψηλά πρόστιμα τροχοπέδη για τις επενδύσεις

Τη στιγμή που η ελληνική αγορά θέλει να αναπτυχθεί προσελκύοντας κεφάλαια από το εξωτερικό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται πως έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών, το οποίο «ντύνεται» με αποφάσεις που εγείρουν ερωτηματα ως προς τη μεθοδολογία και τη νομιμότητά τους.

Αποφάσεις που περισσότερο απωθούν τους επενδυτές, παρά δίνουν την εικόνα μιας οργανωμένης και εποπτευόμενης αγοράς, η οποία τηρεί τους κανόνες και σέβεται τον ανταγωνισμό.

H πιο πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που το ύψος του προστίμου αλλά και η τεκμηρίωση της απόφασης γεννά πολλά ερωτηματα για την ορθότητα

της αφορά το πρόστιμο των 24,5 εκατ. ευρω(!) στον ΟΠΑΠ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε την επιβολή προστίμου 24,562 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ σε σχέση με τις δευτερεύουσες υπηρεσίες. Πρόκειται για δραστηριότητες που παρέχουν οι δύο θυγατρικές εταιρείες του ΟΠΑΠ, η Tora Wallet και η Tora Direct.

Παρέχουν, δηλαδή, υπηρεσίες πληρωμών και προπληρωμένων καρτών στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Στην ουσία πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται στους καταναλωτές να πληρώνουν μέσω του δικτύου των καταστημάτων του ΟΠΑΠ τους λογαριασμούς τους, όπως οφειλές σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Vodafone, Nova κλπ

Μάλιστα, η πλειοψηφία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προέβη σε ατεκμηρίωτη προσαύξηση. Αντί να επιβάλει πρόστιμο στον κύκλο εργασιών των δύο θυγατρικών εταιρειών, αντίθετα προέβη στην επιβολή του προστίμου ύψους 24,54 εκατ. ευρώ, στον τζίρο του ΟΠΑΠ. Όχι δηλαδή στον κύκλο εργασιών των επηρεαζόμενων αγορών, αλλά στην αγορά των τυχερών παιγνίων, η οποία δεν επηρεάζεται καθόλου.

Μιά απόφαση που δεν ήταν ομόφωνη με τα μέλη που μειοψήφησαν να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Το παράδοξο είναι πως η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι σε ευθεία αντίθεση με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ αρ. 430/2009), καθώς και με δεκάδες τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων.

Άμεσα ο ΟΠΑΠ “απάντησε” με προσφυγή στη δικαιοσύνη όπου πιστεύει ότι θα δικαιωθεί.

Αλήθεια, ποιος σοβαρός επενδυτής  θα επενδύσει σε μία οικονομία, όπου μία ανεξάρτητη αρχή περηφανεύεται με δημόσιες τοποθετήσεις της για το ύψος της επιβολής των προστίμων; Χαρακτηριστικά ο κ. Λιανός σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα τονίζει ότι «το 2022 η Επιτροπή επέβαλε περισσότερα πρόστιμα απ’ ό,τι επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γερμανίας».

Τέτοιες ατεκμηριώτες και με πολλά κενά αποφάσεις πλήττουν το θεσμό της Ανεξάρτητης Αρχής και αναρωτιέται κανείς, η αποτελεσματικότητα μιας αρχής, κρίνεται με βάση το ύψος της επιβολής των προστίμων; 

Keywords
Αναζητήσεις
to-kynigi-magisson-apo-tin-epitropi-antagonismou-kai-ta-kokoremata-gia-ta-ypsila-prostima-trochopedi-gia-tis-ependyseis.htm
Τυχαία Θέματα