Τουρκία: Ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος το «πογκρόμ» στο όνομα της… δημοκρατίας

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο εκκαθάρισης του Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σήμερα θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν επέστρεψε χθες το βράδυ στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας τις αποστολές των πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, μετέδωσε σήμερα το

πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πέντε μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Το YOK ζητεί επίσης να εξετασθεί «η κατάσταση» των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με το Anadolu.

«Μπλόκο» στο Wikileaks μετά τη διαρροή 300.000 e – mails

Η τουρκική ρυθμιστική αρχή απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία, μετά την δημοσίευση 300.000 email του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου. Ο όρος χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης προς ιστοτόπους.

Ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις απομακρύνσεις χιλιάδων ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την είδηση ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συ?βούλιο διέταξε 1.577 κοσμήτορες σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραιτηθούν.

Σχεδόν 50.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από το δημόσιο

Συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, κατά την επιχείρηση εκκαθάρισης στο τουρκικό Δημόσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

Στον αριθμό αυτόν θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα. Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χθες ότι προσήχθησαν πάνω από έξι χιλιάδες αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχουν απομακρυνθεί και πάνω από 3.000 δικαστικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα