ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ – 12 νεκροί μετανάστες – Διεθνής κατακραυγή – Εξηγήσεις ζητά ο ΟΗΕ

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η οποία άφησε πίσω της 12 νεκρούς, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, με τον ΟΗΕ να ζητά εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για το τραγικό περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εντοπίστηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα από σκάφος του λιμενικού ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου και στη διάρκεια της ρυμούλκησής του, έπεσαν στη θάλασσα 12 άνθρωποι, οι οποίοι εντοπίστηκαν νεκροί.

Τη λύπη της για την τραγωδία

με τους νεκρούς μετανάστες στο Φαρμακομήσι και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, εξέφρασε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, προσερχόμενη στο Ζάππειο.

Η κ. Μάλμστρομ σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα στα ζητήματα των συνόρων. «Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο, αλλά είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν», τόνισε.

Παράλληλα ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muiznieks αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Σοκ και αναταραχή μου προξενεί η νέα τραγωδία που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου ένας αριθμός μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πιθανόν αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση. Την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων και να ερευνήσει αποτελεσματικά κάθε παρόμοια περίπτωση. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους».
Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χειριζόμενος ερασιτεχνικά την υπόθεση, υπόπεσε σε βαρυσήμαντα επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη, καθώς έκανε λόγο για απόπειρα αναγωγής του ζητήματος σε πολιτικό επίπεδο.

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν χθες το πρωί οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, που διασώθηκαν μετά το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Οι μετανάστες φιλοξενούνταν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο. Ο αρμόδιος εισαγγελέας τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής και τους άφησε ελεύθερους.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Για «δολοφονία εκ προθέσεως στο Φαρμακονήσι» κάνει λόγο η «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» επικαλούμενοι τις μαρτυρίες των προσφύγων.

Όπως σημειώνει: «Είπαν στους δημοσιογράφους και στους αλληλέγγυους που βρίσκονταν εκεί ότι το σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής. Όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού και τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν, μάλιστα ένας πατέρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του είπε κλαίγοντας ότι εκλιπαρούσε να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία. Οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων τους που πνίγηκαν, και κάνουν έκκληση να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς τους».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη, όπου φαίνεται το στίγμα του αλιευτικού που μετέφερε τους 28 μετανάστες όταν εντοπίστηκε και επίσης την ώρα της βύθισής του. Το δεύτερο στίγμα βρίσκεται δυτικότερα από το σημείο εντοπισμού. «Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη ρυμούλκησή της προς τις ελληνικές ακτές την ώρα της βύθισής της», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Αρχηγείου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το περιπολικό, που ενεπλάκη στην τραγωδία, έχει λάβει μέρος σε επιτυχημένες επιχειρήσεις διάσωσης με δεκάδες διασωθέντες. Αναφερόμενο στο έργο του Σώματος τα έτη 2012 – 2013 τονίζεται ότι «διέσωσε από βέβαιο θάνατο 3.186 παράνομους μετανάστες».

ΝΑΥΑΓΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ο επικεφαλής του περιπολικού του Λιμενικού, που διέσωσε του μετανάστες στο Φαρμακονήσι, υπήρξε και ο ίδιος ναυαγός.Σε ηλικία 20 χρονών επέβαινε μαζί με τη μητέρα του στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σάμινα» που προσέκρουσε πριν 14 χρόνια στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Πόρτες, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου και βυθίστηκε. Ο ίδιος κατάφερε να σωθεί. Ωστόσο η μητέρα του ήταν στη μακροσκελή λίστα των θυμάτων του ναυαγίου. Από πότε, σύμφωνα με συνάδελφούς του, ορκίστηκε να υπερασπίζεται οποιαδήποτε ζωή βρεθεί σε κίνδυνο στη θάλασσα με την ίδια του ζωή. Η αγάπη του για το θαλάσσιο στοιχείο και να προσφέρει στο συνάνθρωπό του τον οδήγησαν να ενταχθεί στο λιμενικό σώμα. Πρόκειται για τον 34χρονο ΝΒ σήμερα επικεφαλής του καταδιωκτικού σκάφους που διεξήγαγε τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμοκονησίου για τον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών.Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό, λόγω της διεξαγωγής της δικαστικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη από τον εισαγγελέα του ναυτοδικείου για την υπόθεση.Ωστόσο, όπως ανέφεραν συνάδελφοί του, πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα έδινε τα πάντα για σώσει ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονταν ο διώκτης τους.

Original article: ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ – 12 νεκροί μετανάστες – Διεθνής κατακραυγή – Εξηγήσεις ζητά ο ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα