Τράπεζες: Γόρδιος δεσμός οι “έξτρα” κεφαλαιακές ανάγκες (MREL) – Τίτλος “καπετάνιου” στον Β.Ψάλτη – Alpha Bank που τόλμησε έξοδο στις αγορές μέσα στην καταιγίδα

Η “καταιγίδα” στις αγορές με την νομισματική σύσφιξη στην Ευρωζώνη και την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που οδηγούν σε αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (τα ελληνικά και αυτά των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είναι πλέον επιρρεπή), έρχεται να προσθέσει άλλο ένα “γόρδιο δεσμό” στο τραπεζικό σύστημα, επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού του.

Οι φουρτούνες της εποχής θα αναδείξουν τους καπετάνιους της θάλασσας, αλλά και τους  καπετάνιους της…στεριάς και των ασκήσεων επί χάρτου.

Οι ελληνικές τράπεζες,

πέραν του κόστους δανεισμού τους στη διατραπεζική αγορά, υποχρεούνται να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια περί τα 9-12 δισ. ευρώ από τις αγορές στην τριετία 2023-2025 ώστε να καλύψουν την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων που ορίζει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη. Στόχος του SRB, η διασφάλιση των καταθετών. (Κάτι ανάλογο δηλαδή με το “μαξιλάρι” που ζητά από τις τράπεζες ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας (SSM) για την προστασία των μετόχων των τραπεζών).

Αυτές οι “εξτρά” κεφαλαιακές ανάγκες, γνωστές ως MREL, αντιστοιχούν στο 26% των κεφαλαίων της κάθε τράπεζας επί του Σταθμισμένου σε κίνδυνο Ενεργητικού και αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. (Κανένας δεν θέλει να επαναληφθούν φαινόμενα κεφαλαιακών  ελλειμμάτων και “απειλές” για  κούρεμα καταθέσεων).

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει δεσμευτικός στόχος MREL (υποχρέωση) πριν από την 1η Ιανουαρίου 2026. Η δέσμευση είναι άτυπη. Όμως, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας,  είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος για δείκτη MREL 26% σε ένα έτος.  

Για το 2022 (εκπλήρωση στόχων 2023) οι ελληνικές τράπεζες είχαν την “υποχρέωση” – άτυπη δέσμευση να αντλήσουν 3 δισ. ευρώ. Μέχρις στιγμής, η Eurobank έγκαιρα εξέδωσε τον Ιούνιο senior preferred bond ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 4,375%  και προ ολίγων ημερών, η Alpha Bank εξέδωσε 3ετές senior preferred bond με δικαίωμα ανάκλησης στη διετία, ύψους 400 εκατ. ευρώ με κουπόνι 7%, (τιμολόγηση σε επίπεδα συγκρίσιμα αντίστοιχων εκδόσεων από τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου).

Εθνική και Πειραιώς, αν προβούν σε έκδοση για το 2022 (εκπλήρωση στόχου 2023), θα πρέπει να το κάνουν το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου, καθώς ακολουθεί η εορταστική περίοδος και για τις αγορές.(ακριβά πουλάνε το χρήμα, αν δεν γιορτάσουν αυτές, ποιος θα γιορτάσει;) 

Είπαμε ότι οι φουρτούνες της εποχής θα αναδείξουν τους καπετάνιους της θάλασσας, αλλά και τους  καπετάνιους της…στεριάς. Θα προσθέσουμε σε αυτό, δύο ελληνικές παροιμίες: Η μία λέει “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” και η άλλη “καλύτερα γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε”…

Πάνε και οι δύο “γάντι” για όλους όσοι ασχολούνται με το χρήμα και τις επενδύσεις και για όλους όσοι θέλουν να είναι καπετάνιοι της θάλασσας και όχι της στεριάς. Πάνε “γάντι” λοιπόν και στον CEO της Alpha Bank, που τόλμησε να βγει στις αγορές μέσα στην καταιγίδα, χωρίς να περιμένει το περίφημο άριστο timing, όταν δηλαδή στις αγορές επικρατήσει ηρεμία ή όταν και εφόσον η Ελλάδα καταφέρει και πάρει από τους οίκους την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Εκλογές την άνοιξη, ακόμα και αυτοδύναμη κυβέρνηση να έχουμε στις δεύτερες του καλοκαιριού, όλα θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από το φθινόπωρο. Θα έχει κοπάσει ο επιτοκιακός πυρετός; θα έχει ανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα; Μακάρι!

Καλό για όλους, καλό και για όλες τις τράπεζες που ούτως ή άλλως έχουν μπροστά τους την 1η Ιανουαρίου 2026 και οφείλουν να προχωρήσουν μέχρι τότε σε νέες εκδόσεις για να καλύψουν τον δείκτη MREL.

Όσον αφορά στην Alpha, η τελευταία της έκδοση έχει δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο δυο ετών, οπότε, έχει τα χρονικά περιθώρια  να την αναχρηματοδοτήσει  με χαμηλότερο επιτόκιο.

Συμπέρασμα: Ο Βασίλης Ψάλτης τόλμησε, αλλά δεν ρίσκαρε τίποτα το ιδιαίτερο. Πρόβαλε μάλιστα την τράπεζα στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας την αξιοπιστία της. Άρα, το πιθανότερο, θα “καταταγεί” στους καπετάνιους της θάλασσας.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα