ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρίσιμο δεκαήμερο για διοικήσεις και «κόκκινα» δάνεια

Κρίσιμο είναι το επόμενο δεκαήμερο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς πιέζουν πλέον ασφυκτικά τα περιθώρια αναφορικά με τον διορισμό των νέων διοικήσεων, αλλά και με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων« δανείων.

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, δεν βγήκε λευκός καπνός από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Η επιτροπή αξιολόγησης (nomination committee) εξατάζει εξ αρχής τους υποψηφίους

για τη διοίκηση.

Η εταιρεία Egon Zehnder που έχει αναλάβει τη διαδικασία, έχει υποβάλλει δύο φορές τις λίστες των υποψηφίων.

Ωστόσο τα ονόματα διαρρέουν, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να αρνούνται να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζεται ο Γιώργος Χατζηνικολάου ο οποίος σύμφωνα με το βιογραφικό του ήταν στέλεχος της ISDA καθώς και CEO της TBank.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών, ήταν η κατηγορηματική διάψευση από μέρους του προέδρου της Eurobank, Νίκου Καραμούζη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη θέση του.

Στην Εθνική Τράπεζα ο διεθνής διαγωνισμός είναι ανοικτός, καθώς η πρόεδρος Λούκα Κατσέλη πρέπει να αποχωρήσει, καθώς προσκρούει στα κριτήρια επιλογής που προβλέπει ο νόμος. Έχει συζητηθεί το όνομα του πρώην υπουργού Γιώργου Ζανιά, αλλά απορρίφθηκε. Επίσης έχουν γίνει κρούσεις σε Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, όπως στον κ. Τάκη Αράπογλου, χωρίς να υπάρχει κάποια ανταπόκριση. Επίσης συζητείται το όνομα του Απόστολου Ταμβακάκη.

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες και στην Alpha Bank, ενώ η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που προσαρμόστηκε στον νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση. Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστεί και ο νέος διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι Έλληνας, καθώς και ο αναπληρωτής του.

Το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Σχέδιο για πρόταση εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον δανειολήπτη, πριν από την πώληση της οφειλής του σε fund, επεξεργάζονται οι τράπεζες, βάζοντας ωστόσο δικλίδες ασφαλείας και αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να αποκλείσουν τους κακοπληρωτές, οι οποίο κατά προσέγγιση είναι 1 στους 6,

Στη δυνατότητα αυτή αναφέρθηκε πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη μετοχοποίηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας Έθνος, το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων» οφειλών θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Ο ηθικός κίνδυνος -στον οποίο αναφέρθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ- είναι το μεγάλο αγκάθι για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο, όπως τονίζουν τα στελέχη των τραπεζών και σημειώνουν ότι «αναζητούν τεχνογνωσία από χώρες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα