ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΚΥΠΡΟΣ: Αναστασιάδης: “Η δικτατορία” της PIMCO

19:43 9/2/2013 - Πηγή: BankWars

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά της κυβέρνησης Χριστόφια προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι για πολιτικούς λόγους έδωσε «λευκή επιταγή στο διεθνή οίκο Pimco και δίδοντας στοιχεία που δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα απέδιδαν αυτό το αποτέλεσμα σε σχέση με το ύψος της ανακεφαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών».

Ο κ. Αναστασιάδης

που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο ισχυρίστηκε ότι «προκειμένου οι να δικαιωθεί η πολιτική της κυβέρνησης ότι δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση, αλλά οι τράπεζες και εδώ είναι το εγκληματικό σφάλμα σε βάρος της κυπριακής οικονομίας, προέβησαν σε αυτή την απόφαση».

Δεσμεύτηκε ότι την επομένη των εκλογών θα διερευνηθούν όλα σε σχέση με τις σκοπιμότητες ανάθεσης του έργου προς την Pimco όταν είχαμε ως κυπριακή πλευρά του μισούς στη συντονιστική επιτροπή και συνεπώς δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την επέβαλε η τρόικα διότι η Black Rock είχε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και μάλιστα εμπειρία από την περιοχή (Ελλάδα) και ήταν αποδεδειγμένα αρκούντος έμπειρη γνωρίζοντας το σύστημα».

Διερωτήθηκε ποιοι από τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις και σημείωσε:

«Είναι ποτέ νοητό μία εταιρεία η οποία έκανε έρευνες για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ανέβασε τα ποσά εκεί που τα ανέβασε να λέγει ότι τα στοιχεία της έρευνας είναι πνευματική της ιδιοκτησία και ότι δεν θα αποκαλύψει τη μεθοδολογία της; Που οδηγούμαστε. Δικτατορία μίας εταιρείας της οποίας αναθέσαμε να κάνει έρευνα;».

Ερωτηθείς αν υπαινίσσεται διαπλοκή στο όλο θέμα, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπαινίσσεται κάτι τέτοιο και τόνισε ότι αυτό που εννοεί είναι ότι υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές σκοπιμότητες, προκείμενου να διαφανεί ότι η κυβερνητική πολιτική δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση αλλά είναι το τραπεζικό σύστημα.

«Εγώ λέω ξεκάθαρα» πρόσθεσε, «για να μην επιτρέψω σε κανένα να δώσει άλλες ερμηνείες. Δεν υποστηρίζω ότι ευθύνες έχει και το τραπεζικό σύστημα. Αλλά αυτή την ώρα σημασία έχει ποιος έχει τις περισσότερες ευθύνες ή θα πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή» υπέδειξε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι εδώ και ένα μήνα καλέσαμε την Black Rock ως συμβούλους μας και δεν γνωρίζει κανένας το ρόλο που διαδραματίζει. Δεν θα έπρεπε να ανατεθεί στην Black Rock, για λόγους διαπραγμάτευσης, να έχουμε μία δεύτερη μελέτη έτσι ώστε να έχουμε την εμπειρογνωμοσύνη κάποιων που εξειδικεύονται στο θέμα για να μπορούμε να αντιπαραβάλουμε επιχειρήματα στα ευρήματα της Pimco; Τι ρόλο διαδραματίζει σήμερα η Black Rock, ερωτώ».

ΠΗΓΗ: Stockwatch
Keywords
Τυχαία Θέματα