ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιέζει η τρόικα για …”νοικοκύρεμα” – Ποιά περιουσιακά στοιχεία βγαίνουν “στο σφυρί”

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να απαλλαγούν από περιουσιακά στοιχεία το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της προσπάθειας …”νοικοκυρέματος” τους.

Η τρόικα πιέζει επίσης για τη διάθεση των απαραίτητων στοιχείων που αφορούν στα προβληματικά δάνεια και στα σχέδια αναδιάρθρωσης

των τραπεζών ( που περιλαμβάνουν και την ενσωμάτωση των μικρότερων τραπεζών), βάζοντας πιεστικά πλαίσια κατάθεσης των πλάνων των τραπεζών.

Όλες οι μη-τραπεζικές δραστηριότητες αλλά και οι θυγατρικές των τραπεζών μπάινουν στο “στόχαστρο” τρόικας και ΤΧΣ που πιέζουν για την αποδέσμευση κεφαλαίων.

Προκειμένου να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να ενισχύσουν τους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων, πρώτα πρώτα στο …μενού των πωλήσεων βρίσκονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα portfolio των τραπεζών. Η Εθνική στο χαρτοφυλάκιο της διαθέτει 15 ξενοδοχειακές μονάδες, η Αlpha Bank στα προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνει 9 ξενοδοχειακές μονάδες, και η Εurobank τρία ξενοδοχεία.

Έπειτα, προς πώληση βαίνουν οι θυγατρικές των συστημικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

Τρίτο asset που θα κληθούν να πωλήσουν είναι οι μετοχές σε ασφαλιστικές εταιρείες. Εθνική, Eurobank και Πειραιώς ελέγχουν 100% τις ασφαλιστικές τους εταιρίες ενώ η Alpha έχει πωλήσει εδώ και λίγα χρόνια στην AXA την Alpha Ασφαλιστική. Συνεπώς, οι εντολές της τρόικας προβλέπουν στο επόμενο διάστημα να πωληθούν πελιοψηφικά πακέτα μετοχών ή και ολόκληρες οι εταιρείες σε επενδυτές προκειμένου οι 4 συστημικές να αποδεσμευτούν από μη τραπεζικές δραστηριότητες και να απελευθερώσουν κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα