Τράπεζες: “Πρωταγωνιστές” του συστήματος Κωστόπουλος – Σάλλας

08:52 9/2/2013 - Πηγή: BankWars

Ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας σχεδίασαν και πέτυχαν τη μετεξέλιξή τους σε δύο από τους τρεις –όπως όλα δείχνουν– πυλώνες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καλλιεργώντας ταυτόχρονα το έδαφος για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Η Alpha Bank,

μετά τη συγχώνευσή της με την Εμπορική Τράπεζα, και η Τράπεζα Πειραιώς, μετά τις συγχωνεύσεις των ATEbank, Geniki Bank και προσεχώς της Millennium, εξασφαλίζουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, ωφελούνται από σειρά συνεργειών, μειώνουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης και αποκτούν τραπεζικούς κολοσσούς ως στρατηγικούς εταίρους στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Μεγάλη κερδισμένη μέχρι στιγμής αναδεικνύεται η Alpha Bank, καθώς με την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας ο νέος όμιλος αποκτά ηγετική πλέον θέση στην τραπεζική σκακιέρα, εφόσον θα έχει καταθέσεις άνω των 40 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 62,8 δισ. ευρώ και ενεργητικό 79,6 δισ. ευρώ, ενώ θα αριθμεί 708 καταστήματα στην Ελλάδα και 12.121 εργαζόμενους.

Το ενιαίο σχήμα θα κατέχει μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια.. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Alpha Bank μπορεί να πιστεύει ότι θα διασφαλίσει ευκολότερα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, ενώ διαθέτει στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία δύο πανίσχυρους μετόχους, όπως είναι το εμιράτο του Κατάρ και ο γαλλικός κολοσσός της Credit Agricole.

Μάλιστα, έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι μετά την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας (με την προίκα των 3 δισ. ευρώ που την πριμοδότησε η Credit Agricole) υπάρχει η πιθανότητα η Alpha Bank να μη χρειαστεί καν να προσφύγει στο ΤΧΣ για την έκδοση κοινών μετοχών, αποφεύγοντας έτσι το μεγάλο dilution των μετοχών της τράπεζας και διατηρώντας ουσιαστικά τον ιδιωτικό χαρακτήρα της.

Το comebank της Τράπεζας Πειραιώς

Αυτό πάντως που αλλάζει, μέχρι στιγμής, άρδην τις ισορροπίες και τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα είναι η υλοποιούμενη στρατηγική του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα. Εκεί που το σύνολο της τραπεζικής αγοράς θεωρούσε ότι μετά το PSI ο Ομιλος Πειραιώς είχε χάσει έδαφος σε σχέση με τους άλλους τρεις μεγάλους, ο Μ. Σάλλας φρόντισε με τρεις αιφνιδιαστικές κινήσεις να βρεθεί μπροστά από τον ανταγωνισμό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ταυτόχρονα εμφανίζεται για άλλη μια φορά πρωτοπόρος στις εξελίξεις, ανοίγοντας πρώτος τον χορό των deals, επαναφέρει την Τράπεζα Πειραιώς στο προσκήνιο των τραπεζικών εξελίξεων και αυξάνει το ειδικό βάρος του Ομίλου, μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς μετά την εξαγορά της Αγροτικής και της Γενικής Τράπεζας ετοιμάζει το τρίτο της «χτύπημα», ευρισκόμενη σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη Millennium BCP, προκειμένου να αποκτήσει τις εν Ελλάδι δραστηριότητές της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική τράπεζα πραγματοποιεί οικονομικό έλεγχο στην πορτογαλική θυγατρική με στόχο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε ένα ντιλ που να εξυπηρετεί τα στρατηγικά τους πλάνα.

Εφόσον επέλθει συμβιβασμός, η Τράπεζα Πειραιώς θα αποκτήσει μία πλήρως κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου του προέδρου της Μιχάλη Σάλλα για τη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου συστημικού ομίλου στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, οι Πορτογάλοι θα ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στη χώρα μας, κάτι που επιδιώκουν εδώ και αρκετούς μήνες. Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι εφόσον οι διοικήσεις των δύο τραπεζών δώσουν τα χέρια, οι όροι της συμφωνίας αναμένεται να κινούνται στη λογική της εξαγοράς του 100% της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale. Δηλαδή ο πορτογαλικός όμιλος θα καλύψει τουλάχιστον τις τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες της θυγατρικής του, οι οποίες με βάση την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος ανέρχονται σε 399 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλεψη για τη χορήγηση επιπλέον κεφαλαίων από τη Millennium BCP, τα οποία θα τοποθετηθούν στην αύξηση του ελληνικού ομίλου που βρίσκεται προ των πυλών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το διασφαλισμένο ποσοστό κάλυψης της έκδοσης νέων μετοχών που ετοιμάζει για την επαναφορά των δεικτών Core Tier 1 στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αύξηση της Πειραιώς θα ανέλθει σε 5,3 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την ικανοποίηση των κεφαλαιακών της αναγκών θα προέλθουν από την πώληση μετατρέψιμων ομολογιών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρήσει μετά την ανακεφαλαιοποίησή της η τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 530 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της. Ηδη έχουν εξασφαλιστεί τα 163 εκατ. τα οποία θα εισφέρει η Societe Generale, ενώ οι ανάγκες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εάν υπάρξει ανάλογη συμφωνία με τη Millennium.

Keywords
Τυχαία Θέματα