ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ; – Τα νούμερα … δε βγαίνουν, αναζητούνται κεφάλαια που θα παίξουν το στοίχημα της ανάπτυξης

Με βάση τα νούμερα που ανακοίνωσαν στα 9μηνά τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η παραμονή τους στους ιδιώτες, είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θα χρειαστεί αγώνας για να γίνει πραγματικότητα. Θα χρειαστούν κυρίως κεφάλαια, που θα παίξουν το στοίχημα της ανάπτυξης και των μελλοντικών, μεγάλων κερδών!

Τόσο αυτά καθ εαυτά τα νούμερα που αφορούν τις κεφαλαιακές ανάγκες, όσο – και κυρίως – όσα τα νούμερα …. δε λένε, το συμπέρασμα των ανθρώπων της αγοράς είναι ότι ο ιδιωτικός δρόμος δεν είναι … περίπατος και το ερώτημα

είναι αν στις αυξήσεις κεφαλαίου που δρομολογούνται γιοα την άνοιξη θα υπάρξει ενδιαφέρον.

- Η διοίκηση της ΕΤΕ ερωτώμενη για το θέμα στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συνέδεσε το επενδυτικό story των τραπεζών, εν όψει ΑΜΚ με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «είμαστε στον πάτο από πλευράς οικονομίας» και επομένως αν κάποιος θέλει να πάρει το στοίχημα της ανάταξης θα το πάρει και μέσω τοποθέτησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

- Ο Πρόεδρος Γ. Κωστόπουλος της ALPHA, είπε, ότι “η Τράπεζα ευρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εν όψει της περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με σκοπό τη διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρος, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας». Και ο Δ. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ” Η συνένωση με την Emporiki ενδυναμώνει σημαντικά τα κεφάλαια της τράπεζας. Η συνένωση της Alpha Bank με την Εμπορική Τράπεζα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη καθώς δημιουργείται ένας νέος ισχυρός Tραπεζικός Όμιλος με σημαντικά οικονομικά οφέλη από συνέργειες διασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα των Μετόχων μας”.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Σύμφωνα με την ανάλυση του euro2day, τα 27,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων προβλέψεων, βάσει του ακραίου σεναρίου της BlackRock με το ερώτημα της αγοράς να εστιάζεται πλέον στο αν μπορέσουν οι τράπεζες να καταστήσουν θελκτική επενδυτική περίπτωση τις επικείμενες- ως το τέλος Απριλίου- αυξήσεις κεφαλαίου.

Ειδικότερα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 5,8 δισ. ευρώ, η Πειραιώς σε 7,3 δισ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται 0,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί προσωρινά στην ανακεφαλαιοποίηση του υγιούς ενεργητικού της καλής ΑΤΕ), η Εθνική 9,7 δισ. ευρώ, και η Alpha Bank 4,6 δισ. ευρώ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογισθεί, με βάση τα στοιχεία της 30/6/2012, όπως διευκρινίζουν ορκωτοί ελεγκτές, και όχι με αυτά της 30/9/2012 και θα επικαιροποιηθούν τυπικά, με βάση τα στοιχεία τις 31/12/2012.

Κεφαλαιακές ανάγκες χωρίς να υπολογίζονται τα «δώρα» από εξαγορές

Όπως διευκρινίστηκε από την Πειραιώς, οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν προσδιορισθεί χωρίς να συνυπολογίζονται οι κεφαλαιοποιημένες εξαγορές της Γενικής, «καλής ΑΤΕ» και Εμπορικής. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς αποτελεί οδηγία της ρυθμιστικής αρχής.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της Alpha Bank ότι το ύψος των κεφαλαιακών της αναγκών δεν θα μειωθεί λόγω της κεφαλαιακής υπερεπάρκειας με την οποία θα αγοράσει την Εμπορική. Η Εμπορική θα πουληθεί με Core Tier I τουλάχιστον 14% αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε τις κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha.

Μεγάλες οι ΑΜΚ, δύσκολο το στοίχημα

Για να διαμορφωθεί το Core Tier I στο 6% οι συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν συνολικά αυξήσεις κεφαλαίου της τάξης των 18 – 19 δισ. ευρώ, μια και το υπό διαμόρφωση σχήμα ΕΤΕEurobank και η Πειραιώς ξεκινούν από αρνητική καθαρή θέση.

Πρόκειται για υψηλά κεφάλαια, που ενδέχεται να μειωθούν κατά τι μόνον εφόσον υπάρξει κούρεμα των κατόχων υβριδικών τίτλων και subordinated bonds, για το οποίο έχει δώσει το πράσινο φως το Eurogroup.Το όφελος από το κούρεμα για τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσε να ανέλθει ως και 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα μείωνε ισόποσα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης με την επίτευξη έστω της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τράπεζες όπως το υπό διαμόρφωση σχήμα ΕΤΕ- Eurobank και δευτερευόντως για την Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα