ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξεκαθαρίζει τους κανόνες απευθείας ανακεφαλαιοποίησης το Eurogroup

Τους κανόνες της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αποφασίζουν σήμερα Πέμπτη οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Το θέμα της αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (ESM) θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.

Πηγές της Ευρωζώνης

αναφέρουν ότι δεν θα πρόκειται για «πλήρη αναδρομικότητα», κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί» και τα 50 δισ. που έχει δανειστεί για τις τράπεζές της. Αντιθέτως, το κάθε αίτημα για υπαγωγή τράπεζας στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα εξετάζεται κατά περίπτωση. Εφόσον εγκρίνεται, τότε το οικείο κράτος θα συμβάλει το 10 με 20% των απαιτούμενων κεφαλαίων και τα υπόλοιπα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος θα αποκτά ανάλογο μερίδιο στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, αγοράζοντάς το από το ελληνικό Δημόσιο και άρα αφαιρώντας το από το χρέος. Στη συνέχεια, ο ESM θα ορίζει εκπρόσωπό του στη διοίκηση της τράπεζας, ο οποίος έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες σε όλες τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις που λαμβάνονται. Οταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, τότε ο ESM θα μεταπωλεί το μερίδιό του στην ελληνική τράπεζα σε ιδιώτες.

Χρονοδιάγραμμα

«Θα καταλήξουμε σε αποφάσεις για όλες τις πτυχές της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετέχει στις προεργασίες του Eurogroup.

Ενώ αναμένεται να επέλθει σήμερα Πέμπτη μία κατ’ αρχήν συμφωνία για τους κανόνες του ESM, η νομική τους μορφή δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί πριν την επικύρωση της κοινοτικής οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακόμη, την Παρασκευή στο Ecofin θα συζητηθεί η ευρύτερη νομοθεσία για τη διάσωση ή κλείσιμο τραπεζών.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ:

Με ποιο τρόπο ο ESM θα επενδύει σε μια τράπεζα για να τη σώσει από χρεοκοπίαΚανόνες για την συνδρομή των εθνικών κυβερνήσεων στις εκάστοτε διασώσειςΠοιες τράπεζες θα είναι επιλέξιμεςΠως θα επιμερίζεται το κόστος.Πόσα ακριβώς κεφάλαια θα μπορεί να διαθέσει ο ESM για τη διάσωση τραπεζώνΕάν θα μπορεί το ΕSM να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες αναδρομικά

Οι υπουργοί θα πρέπει να αποφασίσουν με ποια νομοθεσία θα συμβαδίζουν οι κανόνες του ESM. Οι επιλογές είναι δύο:

1. Να συμβαδίζουν με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κρατική βοήθεια, η οποία τίθεται εν ισχύ τον Αύγουστο και προβλέπει να επιβάλλονται ζημίες μόνο σε μετόχους και κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης

2. Να συμβαδίζει με την υπό επεξεργασία κοινοτική τραπεζική οδηγία, η οποία επιβάλει ζημίες και σε κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και ακόμα και σε μεγαλοκαταθέτες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο ESM θα μπορεί να γίνεται μέτοχος σε συστημικές, υπό διάσωση τράπεζες από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Η προθεσμία αυτή συμβαδίζει με απόφαση των ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει πρώτα να αναλάβει η ΕΚΤ αρμοδιότητες εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης — κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι συνολικοί πόροι του ESM ανέρχονται προς στιγμήν στα 500 δις ευρώ. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, δεν προβλέπεται να μπορούν να διατεθούν για τις τράπεζες περισσότερα από 50-70 δισ. ευρώ.

Οι κανόνες του ESM θα ορίζουν ακόμα ότι για να μπορεί ο μηχανισμός να διοχετεύει πόρους σε μία τράπεζα, το εκάστοτε κράτος θα πρέπει να συνδράμει και αυτό με όσους πόρους χρειάζονται για να φτάνουν τα κεφάλαια Τier 1 στο ελάχιστο όριο του 4,5%.

Το κράτος θα πρέπει να συμβάλει μεταξύ 10% και 20% των συνολικών κεφαλαίων διάσωσης, ακόμα και αν είναι ήδη εξασφαλισμένος ο στόχος του Tier 1.

Keywords
Τυχαία Θέματα