ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΠΑΜΑ: Τρομοκρατικό χτύπημα οι φονικές εκρήξεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

UPD: Για τρομοκρατική ενέργεια την οποία ερευνά το FBI έκανε λόγο στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.O Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε “δειλή¨και “αποτρόπαιη” την πράξη.Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars, έρευνα «ενδέχεται να εξελιχθεί σε αντιτρομοκρατική», όπως ανέφερε, ξεκίνησε το FBI
για τις φονικές εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ενώ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο παιδί- έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και άλλοι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέβει στους 144.Ο επικεφαλής του γραφείου του FBI στη Βοστώνη Ρίτσαρντ ΝτεΛορίρ είπε σε συνέντευξη Τύπου πως η πρόκειται για «ποινική έρευνα που ενδεχομένως εξελιχθεί σε αντιτρομοκρατική έρευνα».Συνολικά τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν γύρω από τη γραμμή τερματισμού, δύο από τις οποίες εξουδετερώθηκαν επί τόπου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.Προς το παρόν δεν έχει συλληφθεί κανείς ύποπτος και η αστυνομία επαναλαμβάνει πως τα κίνητρα είναι ακόμη άγνωστα.ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑΟι ερευνητές εξετάζουν τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές, θεωρίες για το ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων -την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών-, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Εξετάζεται ακόμη αν υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν πάντως, οι οποίοι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο το Μάιο του 2010 στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Είμαστε υπέρ των επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, όμως δεν είμαστε αναμεμειγμένοι σ’ αυτή την επίθεση», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), του κινήματος των πακιστανών Ταλιμπάν.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΠΑΜΑΟ Αμερικανός Πρόεδρος στο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, μίλησε για τις βομβιστικές επιθέσεις και έκανε λόγο για την επίσημη καταμέτρηση δύο νεκρών και πάνω από 80 τραυματιών.

Διαβεβαίωσε πως οι ομοσπονδιακές αρχές (FBI και National Security) έχουν ήδη αναλάβει τις έρευνες και τόνισε πως οι υπεύθυνοι για τις πράξεις αυτές θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν:

«Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις αλλά ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Έχω μιλήσει με τον κυβερνήτη και τον δήμαρχο και τους διαβεβαίωσα ότι η Αμερική είναι στο πλευρό της Βοστόνης. Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε και γιατί και δε θα έπρεπε να καταλήγουμε σε συμπεράσματα πριν δούμε τι συνέβη. Όμως θα φτάσουμε εις βάθος στην υπόθεση αυτή. Ο αμερικανικός λαός θα είναι στο πλάι των πολιτών. Θα βρούμε ποιος το έκανε και θα λογοδοτήσει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος . χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτικά τις λέξεις του και αποφεύγοντας να κάνει λόγο για συγκεκριμένη ομάδα ή οργάνωση.

Nωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ. ΕΚΑΤΟ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ! Δύο εκρήξεις στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να πρόκειται τρομοκρατική ενέργεια.- Εκκενώθηκε το Πανεπιστήμιο Harvard που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της ΒοστόνηςBoston Globe: Πάνω απο 100 τραυματίες – απενεργοποιήθηκε η κινητή τηλεφωνία για αποφυγή πυροδότησης μέσω κινητών- Βρέθηκαν ακόμα δύο βόμβες – Για επίθεση μιλά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, βρέθηκαν ακόμα δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι έχουν εξουδετερωθεί. Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για επιθέσεις.- Η αστυνομία της Βοστώνης επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.-Η αμερικανική αεροπορία έχει αποκλείσει τον εναέριο χώρο επάνω από το σημείο της έκρηξης, σε μία ακτίνα 3,5 μιλίων. H Αστυνομία του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας τους, μετά τις εκρήξεις στη Βοστώνη. Ο εκπρόσωπους του Αρχηγού Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Στιβ Γουίτμορ, ανέφερε πως ήδη λειτουργεί έκτακτο κέντρο επιχειρήσεων στο σημείο.- Ένας από τους αθλητές που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο και βρίσκονταν κοντά στο σημείο των εκρήξεων ανέφερε: «Είναι πολλοί άνθρωποι τραυματισμένοι». Το περιστατικό συνέβη τρεις ώρες μετά την λήξη του αθλητικού γεγονότος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο σημείο βρίσκεται ένα ξενοδοχείο το οποίο μετά τις εκρήξεις έκλεισε για λόγους ασφαλείας.Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 3 τοπική ώρα το απόγευμα της Δευτέρας . Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη ήταν τρομακτική ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες ανάμεσά τους πολλά παιδιά, αθλητές και θεατές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 15 λεπτά πριν την έκρηξη ενημερώθηκε η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και προσπάθησε να εκκενώσει το χώρο αλλά οι αρχές δεν τα κατάφεραν.Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 άτομα που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για το αν οι εκρήξεις αποτελούν τρομοκρατικό χτύπημα ενώ τα media των ΗΠΑ να αναφέρουν ότι οι εκρήξεις μπορεί να προκλήθηκαν από κάποιο πρόβλημα στο δίκτυο φυσικού αερίου της πόλης.

Αμέσως ενημερώθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος έδωσε εντολή να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στον τόπο της τραγωδίας. Όπως αναφέρει στο Boston Globe, ένας αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος εργαζόταν εθελοντικά στον μαραθώνιο και βρισκόταν λίγα μέτρα από την γραμμή τερματισμού «αρχικά ακούσαμε την έκρηξη, μετά είδαμε τον καπνό και την φωτιά. Ήταν σαν να ξαναζούσαμε την 11η Σεπτεμβρίου».Σύμφωνα με το BBC οι δύο εκρήξεις προέρχονται από το ξενοδοχείο Fairmont Copley Plaza, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή τερματισμού, του μαραθωνίου της Βοστόνης, στον οποίο συμμετέχουν σκληρά προετοιμασμένοι αθλητές και αποτελεί ιστορικό γεγονός που προσελκύει γύρω στους 500.000 θεατές κάθε φορά που διοργανώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα