Πυρετός στο παρασκήνιο – “Πρόοδος στην αξιολόγηση – Χρειάζεται δουλειά” λένε οι “Θεσμοί”

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύεσεις με την ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο οι επικεφαλής των θεσμών σε κοινό ανακοινωθέν τους, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά. Επίσης δεν προσδιορίζεται ο χρόνος επιστροφής τους στην Αθήνα.

“Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις για τη δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους

και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

“Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τα κεντρικά τους γραφεία με τις αρχές και με τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να ενημερώσουν το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος Τσίπρα για έκτακτη σύνοδο κορυφής, στόχος είναι να συγκληθεί το Eurogroup το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα εν όψει Πάσχα, ενώ θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΟΥΝ …ΤΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ

Το θρίλερ Ελλάδας – Δανειστών δεν έχει τέλος. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, σε νέες του δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, είπε ότι “δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν το Eurogroup θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί”.

“Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εργαστούμε μαζί με τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση”, ανέφερε, σημειώνοντας πως πως “είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία “, τονίζοντας, μάλιστα, πως “οι επόμενες ημέρες θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εργαστούμε πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους”.

Αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ.Σαπέν δήλωσε: “Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα (…). Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις της”.

Σημειωτέον πως νωρίτερα, σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ διεμήνυσε πως “το Eurogroup πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα ημερών και όχι εβδομάδων”, ενώ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Β.Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι δεν “βλέπει” ανάγκη, αυτήν τη στιγμή, για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα.

Όχι Σύνοδο Κορυφής, αλλά ούτε Eurogroup δεν βλέπει για την Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ.

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο ώστε να δικαιολογείται μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και να υπογραφεί η απελευθέρωση της επόμενης δόσης, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

“Είναι αδύνατο” να πούμε εάν οι εκτιμήσεις της ΕΕ ή του ΔΝΤ για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι οι πιο ακριβείς, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg TV ο επικεφαλής του ESM.

Keywords
Τυχαία Θέματα