Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Διευρύναμε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης-Θέσαμε θέμα Χριστοφοράκου και κατοχικού δανείου σε Σόιμπλε

Τα θέματα του κατοχικού δανείου, της παράδοσης της δικογραφίας Χριστοφοράκου στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και των ανθρωπιστικών συνεπειών από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές του με τη γερμανική πολιτική ηγεσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας τονισε ότι

«στις συναντήσεις που είχαμε με την γερμανική πολιτική ηγεσία διευρύναμε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, θέτοντας το θέμα του κατοχικού δανείου. Ζητήσαμε από τη γερμανική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία, αποστέλλοντας στην ελληνική δικαιοσύνη τη δικογραφία Χριστοφοράκου, που βρίσκεται στα γερμανικά δικαστήρια, προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση της Siemens. Και αναδείξαμε τα αδιέξοδα της τριετούς εφαρμογής του μνημονίου, που έχουν οδηγήσει τη χώρα μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γερμανία, σημείωσε ότι «αναρωτιέμαι, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε άραγε ποτέ έστω κάποιο από αυτά τα θέματα στις επαφές και στις συναντήσεις της, τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις, που είχε ο κ. Σαμαράς με την κ. Μέρκελ; Η μήπως η αντίληψή τους για την διαπραγμάτευση είναι ότι λέμε πάντα στους εταίρους μονάχα αυτά που εκείνοι θέλουν να ακούσουν; Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα».

Οι επαφές του Αλ.Τσίπρα στο Βερολίνο ολοκληρώνονται σήμερα, Τρίτη, με τη συνάντηση που θα έχει με τον υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

Το χθεσινό ρεπορτάζ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα προς τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τους συντηρητικούς.

“Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την … εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί”, δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή του υπουργείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα αλλαγής της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble ζήτησε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις την Ελλάδα.

«Κάναμε μια καλή αρχή», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε και την άποψή του περί πολιτικής απόφασης διαγραφής του χρέους για την Ελλάδα στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953.

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος του ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε, ανέφερε στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με το ίδιον, ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. «Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη», του είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε «οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές. Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ. Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη».

Πάντως, σύμφωνα με το protohema.gr Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Σόιμπλε το θέμα του κατοχικού δανείου, ενώ ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση να δώσει στην Αθήνα την κατάθεση του Γιώργου Χριστοφοράκου στη γερμανική δικαιοσύνη, ώστε, με τα νέα αυτά στοιχεία να προχωρήσει περαιτέρω η διερεύνηση του σκανδάλου Siemens. «Δεν μπορείτε να μιλάτε για καλές σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να κάνετε βήματα σε αυτά τα δύο θέματα» επέμεινε ο κ. Τσίπρας, χωρίς ωστόσο, σε αυτή τη συνάντηση να λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Σόιμπλε, που άκουγε πάντως προσεκτικά.

Τσίπρας: Ο Σόιμπλε δεν πιστεύει ότι θα με πείσει…

Δικαιωμένος από την πρόσφατη αλλαγή τόνου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά τη λιτότητα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα euobserver, πριν τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος πάντως στην επικείμενη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει γνώμη σχετικώς με τη λιτότητα που απαιτεί η τρόικα: “Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι έπειτα από αυτή τη συνάντηση θα με πείσουν να στηρίξω το πρόγραμμα της τρόικας. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία για μένα και τον κ. Σόιμπλε να ανταλλάξουμε απόψεις” δηλώνει και προσθέτει: “το πρώτο βήμα για να ανταλλάξουμε απόψεις σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση. Και η παρούσα κατάσταση είναι ότι, το πρόγραμμα της τρόικας είναι αποτυχημένο”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναμορφώσει το ισχύον πρόγραμμα, πολύ πέρα από τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν πέρυσι και έδωσαν στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια, για την επίτευξη των στόχων, ενώ ζητά και πλήρη διαγραφή του χρέους.

“Η λιτότητα είναι όπως ένα κακό φάρμακο για τον ασθενή. Πρέπει να σταματήσουμε την λιτότητα” τονίζει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι και το ίδιο το ΔΝΤ πρόσφατα, αναγνώρισε ότι έκανε εσφαλμένο υπολογισμό των επιπτώσεων των περικοπών. “Γι’ αυτό και αισθανόμαστε δικαιωμένοι έπειτα από τρία χρόνια καταγγελίας του προγράμματος” καταλήγει.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις». «Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ’ αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής», επισημαίνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle με αφορμή την συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

- Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για τις αιτίες τις κρίσης όσο και για τον τρόπο και την μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί. Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί, όπως τονίζει, ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αποτύχει.
«Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού».«Και το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ “ΤΖΑΚΙΑ” ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Α. Τσίπρας αναγνώρισε την ανάγκη για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο ότι το μνημόνιο δεν περιέχει μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο αδιέξοδες επιλογές και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Δημόσιο, έκανε λόγο για τομέα με στρεβλή λειτουργία που στήθηκε σε πελατειακή βάση και για στοχοποίηση ακόμη και των καλών υπαλλήλων. «Εμείς θέλουμε αναδιάρθρωση του Δημοσίου στη βάση των κοινωνικών αναγκών και όχι της κρατικίστικης αντίληψης» δήλωσε και ανέδειξε την ανάγκη, σε αυτή την προσπάθεια, ο δημόσιος υπάλληλος να μην είναι απέναντι, αλλά στην ίδια πλευρά, με ένα σχέδιο δίκαιο που θα προσφέρει προοπτική.

Αναφέρθηκε ακόμη «σε αυτούς που έκαναν το Δημόσιο πελάτη τους» μιλώντας για «μεγάλα οικονομικά τζάκια και εθνικούς εργολάβους που ελέγχουν και ΜΜΕ» ενώ διευκρίνισε ότι κάποια ζητήματα που θέτουν οι δανειστές τον βρίσκουν σύμφωνο, αλλά, όπως είπε, με ύφεση και κατάρρευση και με απουσία δικαιοσύνης, δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ Deutsche Welle«Είναι δύσκολο ακόμα και στον τελευταίο Έλληνα να παρακολουθήσει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα και την μετάλλαξη του κόμματός του σε ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και συνιστώσα εξωτερικού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

«Στη σημερινή του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας στην Deutsche Welle εκλιπαρεί για συνάντηση με την κ. Μέρκελ», είπε ο κ. Κεδίκογλου, διερωτώμενος αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία «με τον κ. Τσίπρα που λίγους μήνες πριν διαδήλωνε στο πεζοδρόμιο κατά της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ως ανεπιθύμητη».

«Σήμερα ζητάει “συμφωνία με τη Γερμανία για να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας”. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που δεσμευόταν στον Ελληνικό λαό, ότι θα καταργούσε με έναν μόνο νόμο μνημόνιο και δανειακή σύμβαση;», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει πως «οι Έλληνες και γνώση έχουν και – δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα – και μνήμη έχουν».

Keywords
βερολινο, σόιμπλε, τσιπρας, βερολινο, θεμα, ατζεντα, σόιμπλε, αλέξης τσίπρας, για μας, deutsche welle, δανειακή σύμβαση, siemens, μνημονιο, συριζα, σαμαρας, μερκελ, reuters, ελλαδα, νέα, αθηνα, τροικα, ΔΝΤ, ειπε, ομιλια, αναδιαρθρωση, μμε, μνήμη, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, η ζωη, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, μνήμη, το θεμα, βημα, γερμανια, γνωμη, γνωση, ηγεσια, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, τζακια, υφεση, reuters, siemens, ανεργια, αξιοπρεπεια, αφορμη, βρισκεται, γερμανικα, γινονται, δημοσιο, δυστυχως, δωσει, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εννοια, εξελιξη, ευρωπη, εφιαλτης, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, υποθεση, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, λαθη, λειτουργια, λογο, μηνες, μηδεν, μπορειτε, παντα, οραμα, ουσια, οφελος, πεδιο, πηγη, ρολο, συγκεκριμενα, σχεδια, σχεδιο, τρια, τριτη, βηματα, deutsche welle, εφαρμογη, γερμανο, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα