Βουλή – Διαπλοκή – Α.Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια στα κόμματα και τα Μέσα Ενημέρωσης

Την κατάθεση πρότασης, από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει τα δάνεια που έλαβαν κόμματα και ΜΜΕ, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η επιτροπή θα βγάλει πόρισμα εντός δύο μηνών, μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Επίσης θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ που μου έδωσαν την ευκαιρία να προκαλέσω αυτή τη συζήτηση, ώστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο να συζητήσουμε για το σύστημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
—-Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν για το σύστημα της εξουσίας που δομήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια και οδήγησε στο χείλος της καταστροφής τη χώρα, «το σύστημα που όχι μόνο δεν κάμθηκε, αλλά θέριεψε την περίοδο της κρίσης. Στόχος είναι να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες σας να μην παραγραφούν στη συνείδηση του ελληνικού λαού οι εγκληματικές σας ευθύνες».

—«Μόνοι σας στη ΝΔ ανοίξατε το Κουτί της Πανδώρας, μόνοι σας προκαλείτε την τύχη σας και μόνοι σας προκαλείτε ένα στραπάτσο».

—— «Οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο ή κυρίως πολιτικές, αλλά και από την οικονομική ελίτ, την ολιγαρχία του χρήματος».

ΓΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ

—-«Πώς έφτασαν στην εισαγγελέα Τσατάνη οι δικογραφίες που αφορούσαν τον κ. Βγενόπουλο; Μέσα σε 8 μήνες ενώ όλες οι υποθέσεις διαφθοράς έπρεπε να πηγαίνουν στην αρμόδια εισαγγελεία, η υπόθεση Βγενόπουλου πήγε στην Τσατάνη».
«Για την υπόθεση έχει διαμαρτυρηθεί και ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, οι καταγγελίες του πρέπει να διερευνηθούν. Πρέπει να διερευνηθεί εάν υπήρξε τελικά μία συγκάλυψη».
«Η κοινωνία θα μάθει, τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι. Θα περιμένουμε το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας».

ΟΙ 12+1 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
—-«Νομιμοποιήσατε μισθολογικές υπερβάσεις 30 εκατ. ευρώ στο ΟΣΚ.
-Απαλλάξατε από κάθε ευθύνη τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.
-Απαλλάξατε τα μέλη του Δ.Σ. της Λάρκο από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
-Με τον νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.
-Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.
-Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης.
–Με τον ν. 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το διαβόητο PSI.
-Με τον ν. 4141/2013 ανεστάλησαν οι διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.
-Με το άρθρο 19 του νόμου 4224/2013 σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού».

—–«Πέρα από τη χώρα, καταφέρατε να χρεοκοπήσετε και τα κόμματά σας», συνέχισε ο – πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα των «θαλασσοδανείων». Υποστήριξε ότι η παρέμβαση για την απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών από κάθε ευθύνη για σύναψη δανείων πάση φύσεως, «πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματα και κυρίως της Ν.Δ.
Τα κόμματα είχαν βάλει εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις.
Είχαν εξασφαλίσει ότι εσαεί θα αναπαράγεται ο δικομματισμός και οι υψηλές χορηγήσεις.
Κι όμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούν να πληρωθούν». «Θα τελειώσει σύντομα το γαϊτανάκι», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως: «Θα καταθέσουμε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια με κόμματα και ΜΜΕ.
Το αργότερο στα τέλη του Μαΐου το πόρισμα όχι του «Αγίου ποτέ».

“Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”

—–Η χειρότερη παρέμβαση, εντούτοις, αφορά στον ορισμό των προϊσταμένων των δικαστηρίων, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως είπε: «Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων για να ευνοηθούν οι εκλεκτοί της τότε κυβέρνησης, με τροπολογία του Αθανασίου, υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά.
Υπάρχει σχετική καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κατατίθεται στα πρακτικά της Βουλής.
Έλεγε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά.
Η καθιέρωση δύο σταυρών αντί για έναν δημιούργησε την υπόνοια για άτυπες συμμαχίες και να διευκολύνει την εκλογή ορισμένου υποψηφίου έστω και ως αναπληρωματικού μέλους.
Αυτή η παρέμβαση εξυπηρέτησε ποια άραγε σκοπιμότητα;
Αυτές είναι παρεμβάσεις και όχι ότι μία εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο».

ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ

——«Πάντα υπήρχαν προβλήματα και παρεμβάσεις αλλά επί διακυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου χάθηκε κάθε έλεγχος», συνέχισε την κριτική του στους πρώην κυβερνόντες, προσθέτοντας: «Παρεμβάσεις αποτελούν και οι παραλείψεις…
Να παραδοθεί στον έλεγχο η λίστα Lagarde.
Αρχικό επιχείρημα ήταν “το ξέχασα”…
Μετά οι έρευνες προχωρούσαν με ρυθμό χελώνας.
Εξοργίζει η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές για τον εντοπισμό Ελλήνων φοροφυγάδων.
Η άρνηση συνεργασίας επιβλήθηκε από τον κ. Σαμαρά δια χειρός του κ. Μπούρα.
Είχατε ζήλο να προστατέψετε τους φοροφυγάδες φίλους σας».

ΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «με τη συνταγματική αναθεώρηση θα τελειώσει η ντροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», ενώ ως σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος ανέφερε την περίπτωση του κ. Παπασταύρου.
«Σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος η περίπτωση του κ. Παπασταύρου όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας και όχι ως απλός διαχειριστής του λογαριασμού.
Ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας
Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη Βουλή».
«Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα είναι γιατί καλύπτετε το δίδυμο Σαμαρά – Παπασταύρου.
Γιατί δεν παίρνετε αποστάσεις κ. Μητσοτάκη;
Γιατί καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου σαν να ήταν συνεργάτης σας;»

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ

—–Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να διευκρινίσει τις σχέσεις της με το κύκλωμα των εκβιαστών. Αναλυτικότερα, είπε: «Οι σχέσεις του κυκλώματος των εκβιαστών με τη ΝΔ ήταν το λιγότερο στενές σχέσεις.
Επί σειρά ετών ο κ. Μουσσάς ήταν σύμβουλος της ΝΔ.
Να μας πείτε για τα τιμολόγια που έχει εκδώσει ο κ. Μαυρίκος προς τη ΝΔ».

ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS

—–O κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens, καθώς, όπως είπε, «η Siemens συμφώνησε να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ όταν οι ζημίες από το σκάνδαλο είχαν υπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ».
«Περιμένω τη θετική συμβολή σας κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα