ΒΟΥΛΗ: Η μάχη… του ψωμιού και της τυρόπιτας

«Έρχεται εδώ ο κάθε ένας και κάνει λάβρες τοποθετήσεις πως φέρνουμε το κατεψυγμένο. Πού λέει πως εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα πώλησης; Δεν αλλάζει τίποτα στην αρτοποιητική νομοθεσία!» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς,απαντώντας στις επικρίσεις αντιπολίτευσης αλλά και κυβερνητικών βουλευτών για την απελευθέρωση της αγοράς προψημένου ψωμιού.

«Τι επιχειρούμε; Επιχειρούμε να άρουμε διοικητικά εμπόδια που δημιουργούν κόστος στη διάθεση του άρτου και την τελική έψηση. Έρχεται για παράδειγμα ένα ζαχαροπλαστείο και λέει πως έχει πέσει η δουλειά λόγω κρίσης – “να μην μπορώ να πουλήσω

μια τυρόπιτα;” (μιλάμε για την περάτωση της έψησης). Ε, η τυρόπιτα είναι bake off!» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως οι ίδιοι οι αρτοποιοί του έχουν ζηυτήσει να περιλαμβάνονται στη λίστα των καταστημάτων που δικαιούνται υπαγωγής στη διάταξη.

«Προφανώς και αυτονοήτως αυτά τα πράγματα έχουν την ανάγκη τους σε χώρους – και αν έχετε κάτι συγκεκριμένο σαφώς διαχωρισμένο, να το βάλουμε. Ο πυρήνας των αλλαγών, (εκεί το βάζει η αντιπολίτευση και βρίσκει δυστυχώς πρόθυμους και αλλού), είναι στη λογική άρσης διοικητικών εμποδίων και ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Γιατί αν δεν γίνουν αυτά, δεν μπορούμε να δώσουμε την δυνατότητα αύξησης κύκλου εργασιών σε κάθε μικρό κατάστασημα» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και κατέληξε: «Θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια αν χτυπήσουμε τα αίτια της ακρίβειας. Μάχες του τελάρου, δεν οδηγούν πουθενά και δεν λύνουν το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε την ουσία τη μεταρρύθμισης. Όλα τα άλλα περιττεύουν».

Να αποσυρθεί το άρθρο για την απελευθέρωση της αγοράς του προψημένου ψωμιού (bake off), αν δεν αποτελεί «σκληρή μνημονιακή υποχρέωση», ζήτησε νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αν η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί σκληρότατη μνημονιακή υποχρέωση δεν πρέπει να περιληφθεί στο νομοθέτημα αυτό, αλλά να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο για να συζητηθεί με άνεση και να κληθούν και οι φορείς.

Όπως είπε ο βουλευτής συμφωνεί με την απελευθέρωση των αγορών, όταν όμως γίνεται με στοιχειοθετημένο το όφελος των παρεμβάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα