Βουτιά 82,6% στα κέρδη των εισηγμένων στο α΄ εξάμηνο – Τι επηρέασε τα εταιρικά αποτελέσματα

13:00 1/9/2014 - Πηγή: BankWars

Πτώση 82,6% κατέγραψαν στο α΄ εξάμηνο του έτους τα κέρδη των 209 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι οποίες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών κατέγραψε οριακή αύξηση 0,6% διαμορφούμενος στα 33,17 δισ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 8,7% στα 3,2 δισ. ευρώ.

Οι κερδοφόρες εταιρείες ανήλθαν στις 85 και οι ζημιογόνες στις 124.

Η

ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή κάνει λόγο για σταθεροποίηση της ζήτησης η οποία αποτυπώνεται στον τζίρο, για πληθώρα εκτάκτων αποτελεσμάτων πέρυσι και φέτος, ενώ παράλληλα μιλάει για καλύτερες προοπτικές γ΄τριμήνου.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «μετά από μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας στα αποτελέσματα των εταιριών ήρθε ένα τρίμηνο σταθεροποίησης το οποίο τουλάχιστον μέχρι την γραμμή των λειτουργικών κερδών έχει αισθητές βελτιώσεις σε σχέση με πέρυσι αλλά και με το α’ τρίμηνο της χρονιάς. Από εκεί και πέρα δεν έλειψαν οι έκτακτες εγγραφές οι οποίες είχαν για μια ακόμα φορά την τιμητική τους ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο καθιστώντας πολύ δύσκολη την σύγκριση των αποτελεσμάτων σε επίπεδο τελικής γραμμής. Η μείωση της μεταβλητότητας των μεγεθών δεν αφορά μόνο τις εταιρίες κάθε αυτές αλλά το σύνολο των εταιριών του ΧΑ. Το εύρος μεταξύ ζημιογόνων και κερδοφόρων εταιριών σε απόλυτα μεγέθη κερδοφορίας έχει μειωθεί είτε επειδή όσες εταιρίες έχουν απομείνει έχουν κάνει σοβαρές προσπάθειες αναδιάρθρωσης που πλέον φαίνονται στα περιθώρια κέρδους είτε επειδή έχουν αποχωρήσει από την αγορά δυνάμεις που λειτουργούσαν με αθέμιτο τρόπο.

Ο τζίρος στο α’ εξάμηνο παρουσιάζει οριακή αύξηση κατά 0,6% ενώ το β’ τρίμηνο κλείνει με οριακή μείωση 0,23%. Η σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών αποτελεί ενδεχομένως και μια ένδειξη ανελαστικότητας του συνόλου των εισηγμένων. Αφενός οι εταιρίες δεν μπορούν να δημιουργήσουν καινούριο τζίρο χωρίς την πιστωτική συνδρομή των τραπεζών αφετέρου έχουν τις εσωτερικές δυνάμεις (ρευστότητα, μερίδια αγορών κλπ) για να μην χάσουν άλλα έσοδα. Οι εξαγωγές μπορεί να εμφανίζουν κάποια στασιμότητα, από την άλλη πλευρά η εκκίνηση κάποιων κλάδων της εσωτερικής αγοράς (Έργα παραχώρησης, τουρισμός) έχουν αναπληρώσει σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος. Το τρίμηνο έκλεισε με τζίρο 17,3 δις ευρώ έναντι 16,4 δις ευρώ στο α’ τρίμηνο και πιθανότατα να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση όταν ανακοινωθούν τα μεγέθη των εταιριών που κλείνουν χρήση το Σεπτέμβριο.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η εικόνα είναι πιο ενθαρρυντική. Τα λειτουργικά κέρδη έχουν βελτιωθεί αισθητά κατά 8,7% στα 3,2 δις ευρώ αντανακλώντας την μείωση του κόστους αλλά και την ενσωμάτωση της εποχικής επίδραση της ζήτησης της πασχαλινής περιόδου. Η αύξηση στο λειτουργικό περιθώριο είναι της τάξεως των 64 μονάδων βάσης σε σχέση με το α’ τρίμηνο μικρό μέρος της οποίας «κατεβαίνει» στην τελική γραμμή. Για τις εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις η αύξηση στο καθαρό περιθώριο είναι της τάξεως των 18 μονάδων βάσης καθώς παρατηρείται οριακή θετική τελική γραμμή έναντι ζημιών σε σχέση με πέρυσι με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Η τελική γραμμή εξαμήνου έκλεισε με κέρδη 941 εκατ. ευρώ που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον χρηματοοικονομικο κλάδο. Η συνεισφορά των τραπεζών είναι 908 εκατ. ευρώ που προήλθε κυρίως από την εγγραφή εκτάκτων θετικών αποτελεσμάτων αλλά και την βελτίωση της οργανικής επίδοσης σε σχέση με το α’ τρίμηνο. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους τραπεζικούς ισολογισμούς έχουν να κάνουν με την μείωση στο κόστος χρηματοδότησης, την μείωση των οργανικών εξόδων λόγω των εκτεταμένων προσπαθειών αναδιάρθρωσης αλλά και την κόπωση του ρυθμού αύξησης των προβλέψεων επισφαλών δανείων”.

Τι επηρέασε τα εταιρικά αποτελέσματα

Και συνεχίζει ο κ. Χατζηδάκης: «Πολλοί και σύνθετοι οι λόγοι που ευθύνονται για αυτή την εικόνα αποτελεσμάτων. Αφενός πέρυσι και φέτος τα έκτακτα αποτελέσματα έχουν ισχυρή επίδραση, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (6M 2013: EYΔΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, METKA, EXAE, Ηρακλής, ΔΕΗ, Σιδενόρ, MIG, Σαράντης, Infoquest, Autohellas και Πλαίσιο) αφετέρου υπάρχει μια σειρά συστημικών επιδράσεων από την οικονομική συγκυρία καθώς και επιμέρους επιδράσεις που προέρχονται από την δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων των ίδιων των εταιρειών. Αρκετές επιχειρήσεις δημοσίευσαν αναμορφωμένους ισολογισμούς καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την σύγκριση με παλαιότερες περιόδους. Αναλυτικότερα:

* Εθνική Τράπεζα (894 εκατ. ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (407 εκατ. ευρώ), και Alpha bank (422 εκατ. ευρώ), προχώρησαν σε σημαντικές εγγραφές θετικών εκτάκτων που αθροιστικά προσεγγίζουν το 1,7 δις ευρώ. Αντίθετα η Eurobank έχει αρνητικό μη επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα ύψους 98 εκατ. ευρώ.

* Το χειρότερο τρίμηνο από το 2010 σε επίπεδο περιθωρίων διύλισης είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιών και στις δύο εισηγμένες του κλάδου.

* Η έναρξη των έργων παραχώρησης είχε μεν θετικό αποτέλεσμα στο τζίρο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε χαμηλή με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μικρότερες εταιρίες του κλάδου, τις εταιρίες τσιμέντου, μετάλλου, ξυλείας και οικοδομικών υλικών.

* Οι αλλαγές στο σύστημα αγοράς ενέργειας επηρέασαν τα αποτελέσματα των ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Θετική ήταν η επίπτωση στις εταιρίες σε επίπεδο EBITDA από την μείωση της τιμής του φυσικού αέριου. Ωστόσο οι πολύ ήπιες καιρικές συνθήκες και η μείωση της ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα δεν βοήθησαν στο να περάσουν οι μειώσεις κόστους στην τελική γραμμή.

* Η αύξηση των αδειών κυκλοφορίας είχε αντίκτυπο και στις τρεις εισηγμένες εταιρίες που εμπορεύονται αυτοκίνητα. Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική και Σφακιανάκης παρουσιάζουν μέση αύξηση τζίρου 25%, θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (ΕΒΙΤDA), καθαρά κέρδη ή σημαντική συρρίκνωση ζημιών.

* Από την αλλαγή επιμέτρησης της εύλογης αξίας συμμετοχών ή παγίων έχουν επηρεαστεί τα αποτελέσματα των Ελλάκτωρ (45,6 εκατ. ευρώ), Lamda Development (7 εκατ. ευρώ). Σε σημαντικές προβλέψεις επί των αποτελεσμάτων τους έχουν προχωρήσει ΕΛΒΑΛ (8,5 εκατ. ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (4,7 εκατ. ευρώ) και Χαλκόρ (8,7 εκατ. ευρώ) ενώ η εθελούσια του ΟΠΑΠ μείωσε τα EBITDA κατά 7 εκατ. ευρώ.

* Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ενίσχυσε τα μεγέθη του ΟΠΑΠ (Στοίχημα +28%), της Intralot και της Centric σε επίπεδο τζίρου.

* Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ (21,6 εκατ. ευρώ) και της Motor oil (4,3 εκατ. ευρώ) έχουν επιβαρυνθεί με έξοδα από φορολογικούς ελέγχους.

* Τα αποτελέσματα της Aegean Αir ενσωματώνουν πλήρως τα αποτελέσματα της Olympic.

* Η κρίση στην Ουκρανία επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις της Coca Cola σε Ουκρανία και Ρωσία. Αντίστοιχα αρνητικές γεωγραφικές επιδράσεις είχαν οι Τιτάν (Αίγυπτος) και Frigoglass (Ινδία και Τουρκία)”.

Keywords
αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα, εθνικη τραπεζα, alpha bank, coca cola, αθηνα, βετα, χατζηδακης, αναδιαρθρωση, τραπεζες, δις, οτε, group, exae, ηρακλης, δεη, mig, infoquest, alpha, eurobank, εμφάνιση, ebitda, ηλεκτρικος, ελβαλ, οπαπ, motor, aegean, olympic, ρωσία, αιγυπτος, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, χρηματιστηριο, eurobank alpha, alpha eurobank, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τραπεζα πειραιως, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ρωσία, αυτοκινητα, εθνικη, ουκρανια, πειραιως, σιδενορ, τιταν, aegean, alpha, eurobank, olympic, αγορα, αυξηση, βετα, δις, εγγραφη, εγγραφες, εδαφος, ευρω, ηπιες, υπαρχει, εκκινηση, ελβαλ, εμφάνιση, εξοδα, ιδια, θετικο, εικονα, κυκλος, κυπελλο, κοπωση, λογο, μειωση, μικρο, μοτοδυναμικη, μυτιληναιος, πωλησεις, ρευμα, σειρα, τζιρος, φαινονται, φορα, χαλκορ, group, coca cola, ebitda, εξαγωγες, ελληνικα, exae, ιδιαιτερα, infoquest, mig, τραπεζα, θετικα, motor
Τυχαία Θέματα