Ξένος Τύπος: Η Ελλάδα σώθηκε και πάλι

Στο επίκεντρο των ξένων μέσω ενημέρωσης και πάλι η Ελλάδα για το θέμα του χρέους, τη δόση, ενώ σχολιάζουν και το πώς ελήφθη η απόφαση και τι σημαίνει αυτό για την Γερμανία.

Τι σημαίνει για τα οικονομικά της Γερμανίας το deal με την Ελλάδα” το περιοδικό Spiegel

επισημαίνει ότι μπορεί ο Β. Σόιμπλε να επέμεινε ότι η συμφωνία δεν θα κοστίσει χρήματα στους φορολογούμενους, ωστόσο η χώρα θα πρέπει να αρνηθεί δισεκατομμύρια από αναμενόμενα μελλοντικά έσοδα. Όπως γράφει το περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας έξυπνος ρήτορας. Στις παρατηρήσεις του προς τους δημοσιογράφους φρόντισε πρώτα να επαινέσει τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μετά μίλησε για τα μέτρα. Στη συνέχεια, είπε ότι το νέο πακέτο βοήθειας δεν θα κοστίσει Γερμανούς φορολογούμενους ούτε ένα σεντ του ευρώ.”Πρόκειται για μια τολμηρή δήλωση” γράφει το περιοδικό και σημειώνει ότι πρόκειται για μια τυπική διατύπωση  λίγο ασαφής και ελαφρώς παραπλανητική.

«Από εδώ και στο εξής, η ενέργεια στην Ελλάδα δε θα καταναλώνεται πλέον για το χρέος, αλλά για την οικονομική ανάκαμψη», υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η οικονομική εφημερίδα «Les Echos» με τίτλο «Η συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα ανάκαμψης στην Ελλάδα». Από καθαρά λογιστικής άποψης, λέει η συντάκτης, η συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί δειλή, αφού παρά τις προσπάθειες των πιστωτών να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, θα παραμείνει ακόμα στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και στο 110% το 2022. Ποσοστό ακόμα υπερβολικά υψηλό, για μια χώρα του συγκεκριμένου μεγέθους.

«H αποτυχία του προγράμματος συμφέρει την Ελλάδα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των «Financial Times». Οι οικονομολόγοι συχνά περιγράφουν τις κρατικές επαναγορές χρέους ως «χαμένη δουλειά», μια απώλεια χρόνου και χρήματος. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τους ρυθμιστές της Ευρωζώνης από το να βάλουν την επαναγορά ομολόγων μέσα στη σύνθεση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, γράφουν οι FT. Αν και τα περισσότερα από τα ελληνικά χρεωστούμενα στον ιδιωτικό τομέα εξανεμίστηκαν με την προηγούμενη αναδιοργάνωση του χρέους 200 δισ. ευρώ, περίπου 62 δισ. ευρώ παραμένουν στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών, λίγων Ευρωπαίων επενδυτών και όλο και περισσότερων hedge funds που ποντάρουν στην επαναγορά.

Ενδεικτικός τίτλος των δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου για το τι σημαίνουν για την Γερμανία, την Ελλάδα και το σύνολο της ευρωζώνης οι αποφάσεις του Eurogroup, είναι εκείνος της Handelsblatt: «Η Ελλάδα σώθηκε (και πάλι)». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Ευρωζώνη και ΔΝΤ ικανοποίησαν σε σημαντικό βαθμό τις επιθυμίες της Αθήνας».

Πιο «αιχμηρή», ως συνήθως, η εφημερίδα Bild: «Κι άλλα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα. Το μερίδιο της Γερμανίας στο νέο πακέτο σωτηρίας ανέρχεται σε 10,5 δισ. ευρώ. Η ιστορία χωρίς τέλος συνεχίζεται», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο.

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Ο κερδισμένος χρόνος αποτελεί τώρα πια την τελευταία ευκαιρία. Μόνο με κερδισμένο χρόνο δημιουργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν οι μηχανισ

Keywords
Τυχαία Θέματα