Υπαναχωρούν οι Ευρωπαίοι για την επιβολή του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (Tobin Tax)

Η Ε.Ε. σχεδιάζει μια εναλλακτική εκδοχή του φόρου Tobin εισάγοντας αρχικά μόνο μικρή χρέωση για τις συναλλαγές μετοχών και καθυστερώντας σημαντικά τη φορολόγηση άλλων προϊόντων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα έσοδα από τον αναθεωρημένο φόρο θα αντιστοιχούν μόνο στο ένα δέκατο από τον αρχικό στόχο, ανέφεραν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

“Το όλο σχέδιο θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά” ,σημείωσε ένας από αυτούς. “Δεν πρόκειται να επιβιώσει

στην τρέχουσα μορφή του” πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ δεν έχουν ακόμα προταθεί επίσημα, οι δραστικές αναθεωρήσεις θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη νίκη για τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές, οι οποίες άσκησαν μεγάλες πιέσεις ενάντια στην αρχική πρόταση.

Αντανακλούν επίσης τις πρακτικές δυσκολίες στη συλλογή των εσόδων και τις πολιτικές διαιρέσεις για τον φόρο, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις από το Λονδίνο και δημιούργησε έριδες ακόμα και μεταξύ των έντεκα κρατών που στηρίζουν την πρόταση.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες περίμεναν ότι ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα αποφέρει περίπου 35 δισ. ευρώ ετησίως.

Αλλά όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, με βάση το νέο σχέδιο για τον φόρο τα έσοδα δεν πρόκειται να ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο φόρος δεν θα επιβάλλεται σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αντίθετα, θα εφαρμοστεί το 2014 μόνο για συναλλαγές μετοχών και θα επεκταθεί στις συναλλαγές ομολόγων δύο χρόνια αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα