H τέχνη, η ορθή πλευρά της Ιστορίας και το τσεκούρι

Αξιότιμε κ. υπουργέ, με αφορμή την έκδοση του κατάπτυστου, κατα τη γνώμη όλων των συντελεστών της τέχνης, ΠΔ για τη διαβάθμιση του «καλλιτεχνικού επαγγέλματος» και προσπαθώντας να κατανοήσω τους λόγους της έκδοσής του, αποφάσισα να ανατρέξω στην ομιλία σας στη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου της ΝΔ αναφορικά με τον ρόλο των καλλιτεχνών στη δημιουργία πλεονεκτήματος «ιδεολογικής ηγεμονίας» της Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία. Διαβάζοντάς τη λοιπόν νομίζω πως κατάλαβα απολύτως το «γιατί»

της έκδοσης αυτού του άθλιου ΠΔ.

Από τη μια η λατρεία στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης της αρμόδιας υπουργού Εμπορευματοποίησης κ. Κεραμέως και από την άλλη η δική σας δογματική ιδεοληψία και το κόμπλεξ κατωτερότητας που σας διακρίνει απέναντι στην πραγματική ανωτερότητα των προοδευτικών ιδεών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον καμβά της αιτιολογίας για την έκδοση αυτού του ΠΔ.

Oμως, κ. υπουργέ, θα ήθελα λίγο να σχολιάσω αυτή την περισπούδαστη ομιλία σας στο συνέδριο της ΝΔ.

Καταρχήν μου κάνει εντύπωση ότι χωρίς κάποιο σοβαρό επιχείρημα κατατάσσετε εσείς την τέχνη και τους εκπροσώπους της στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Φαίνεται ότι το κόμπλεξ κατωτερότητας που σας διαπερνά δημιουργεί και συνθήκες τύφλωσης, γιατί δεν γίνεται να μη γνωρίζετε ότι οι τέχνες και ο ελληνικός πολιτισμός διαχρονικά, ανεξίτηλες αξίες στο πέρασμα των χρόνων, οι μουσικοί, οι φιλόσοφοι, οι συγγραφείς, οι ποιητές και όλοι μα όλοι οι συντελεστές της τέχνης και τα διαχρονικά έργα τους δίδαξαν αξίες και πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού. Εσείς θεωρείτε λοιπόν ότι ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Κατράκης, ο Λειβαδίτης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης – αναφέρω ενδεικτικά– ήταν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Οτι το «Αξιον εστί» ήταν η λάθος πλευρά της Ιστορίας, όπως και ο «Επιτάφιος». Μάλιστα.

Ολοι μα όλοι αυτοί, ανεξαρτήτως ύστερων κομματικών τοποθετήσεων, ήταν ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ άνθρωποι, γιατί πάντα η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν μέσα τους την αναζήτηση, το πνεύμα, την καλλιέργεια, την πρόοδο.

Και η συντριπτική πλειονότητα αυτών ανήκε στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Ολοι αυτοί ακόμη ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δηλαδή υπερασπίστηκαν ΠΑΝΤΑ παναθρώπινες αξίες όπως η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η ΠΑΤΡΙΔΑ, η ΙΣΟΤΗΤΑ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ («της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ…»), αξίες που ιχνογράφησαν πότε με μελάνι και πότε με αίμα την πορεία της ορθής πλευράς της Ιστορίας.

Με αυτές τις αξίες τα τσεκούρια, που σας έχουν καθορίσει/στιγματίσει, δεν έχουν καμία σχέση· είναι στον αντίποδα.

Κ. υπουργέ, η ομιλία σας στο συνέδριο της ΝΔ ήταν μια ομιλία διχαστική, εμφυλιοπολεμική και εμπαθής, τόσο στα λόγια όσο και στην εικόνα. Και επειδή –λένε– μία εικόνα χίλιες λέξεις, θα σας συνιστούσα να ξαναδείτε το πρόσωπό σας όταν μίλαγε: έμοιαζε με τα έξαλλα πρόσωπα που 70 χρόνια πριν αιματοκύλησαν τον κόσμο.

Και για να τελειώνουμε, κ. υπουργέ, η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι αυτές οι αξίες που σας ανέφερα παραπάνω. Οι δικές σας αξίες, δηλαδή το τσεκούρι, η βία, ο δωσιλογισμός, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές της Μακρονήσου, τα ξερονήσια που σας μαγεύουν (Γυάρος, Αη Στράτης κ.λπ.), οι δικτατορίες, όπως αυτή που λατρέψατε ως νεολαίος της ΕΠΕΝ, όλα αυτά είναι η λάθος πλευρά της Ιστορίας, αυτή που σας δημιουργεί το κόμπλεξ κατωτερότητας, που σας γεννά εμπάθεια.

Ο,τι κι αν κάνετε, οι ιδέες της ελευθερίας και της προόδου, της δημιουργίας και της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ισότητας, της Αριστεράς εντέλει, θα είναι πάντα ηγεμονικές και κυρίαρχες, όσους μειωτικούς νόμους κι αν κάνετε, όσες ρυθμίσεις κι αν ψηφίσετε με μια συγκυριακή πλειοψηφία της αρπαχτής, όπως αποδεικνύεται. Δεν θα καταφέρετε τίποτε, όπως δεν καταφέρατε τόσες δεκάδες χρόνια, απέναντι τόσο στην τέχνη όσο και στην πρόοδο και την Αριστερά, όσες τσεκουριές κι αν ρίξατε στα κορμιά της ΤΕΧΝΗΣ, της ΠΡΟΟΔΟΥ, της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μας: εμάς μας χαρακτηρίζουν ο πολιτισμός, η τέχνη, η πρόοδος, ενώ εσάς το τσεκούρι και η βία του κόμπλεξ, της εμπάθειας και του λάθους.

ΗΕλλάδα υποδέχεται μια νέα χρονιά, το 2023. Μια χρονιά εκλογών, που σημαίνει εξ ορισμού ότι θα είναι σημαντική, αφού η λαϊκή ψήφος οπωσδήποτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.

Οι Ελληνες πολίτες υφίστανται εδώ και πάνω από μια δεκαετία τις συνέπειες μιας στοχευμένης αντικοινωνικής πολιτικής χωρίς ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση. Η εφαρμογή της έχει γίνει δυνατή χάρη στη συνέργεια του πρόθυμου εγχώριου πολιτικού προσωπικού, το οποίο με τις αλλεπάλληλες κυβερνήσεις όλων αυτών των ετών θέλει πάντα να αποδεικνύει ότι δεν έχει κανένα δισταγμό προκειμένου να υπηρετήσει τα συγκεκριμένα συμφέροντα και να «κυβερνά» χέρι χέρι με αυτά.

Η κυρίαρχη πολιτική περιλαμβάνει σήμερα και το βέβαιο αποτέλεσμά της: την επίθεση ακρίβειας εναντίον της ελληνικής κοινωνίας. Εκτίναξη του πληθωρισμού, διαρκώς κλιμακούμενες ανατιμήσεις ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης και μια κούρσα απροκάλυπτης κερδοσκοπίας τόσο από το καρτέλ των σουπερμάρκετ όσο και από τους διαβόητους επενδυτές σε ενέργεια και καύσιμα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αρνείται συνειδητά να προχωρήσει σε οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για έλεγχο της αγοράς. Η κερδοσκοπία διατηρείται αλώβητη –οπωσδήποτε σκόπιμα– και μάλιστα ενισχύεται με τη μέθοδο των επιδομάτων. Με αυτό το σύστημα χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα (δηλ. πάλι με χρήματα των φορολογουμένων) η επιθετική κερδοσκοπία των πασίγνωστων μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για μια ακόμη προκλητική επιχείρηση αναδιανομής του εθνικού πλούτου σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή κανενός ότι δεν υπάρχει ούτε μία δήλωση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιουδήποτε στελέχους του για την κατάργηση αυτού του ληστρικού συστήματος. Οι πολιτικές αντιθέσεις στο πλαίσιο του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος περιορίζονται εντέλει στον ανταγωνισμό επιδοματικών υποσχέσεων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό υποτίθεται ότι ο ελληνικός λαός καλείται απλώς να επιλέξει αυτόν που θα του τάξει το μεγαλύτερο κουπόνι! Εάν αυτό δεν είναι μία ακόμη διολίσθηση στην πλήρη παρακμή, αναρωτιέμαι τι άλλο μπορεί να είναι…

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει αυτήν τη χάρη και θα αποδειχθεί πως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Επιμένουν να δοκιμάζουν τις αντοχές και τις ανοχές του κόσμου αλλά ο ελληνικός λαός δεν είναι άξιος αυτής της μοίρας, όσο κι αν του την έχουν ετοιμάσει. Εχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν μια πολιτική προκλητικής εύνοιας προς την ολιγαρχία με περιστασιακές «ελεημοσύνες» εμπαιγμού προς τη μεγάλη κοινωνική βάση.

Το σύστημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μέρος του σκληρού πυρήνα αυτών των πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, υπηρετεί με ζήλο την προπαγάνδα των δήθεν μονόδρομων και του αποκλεισμού κάθε εναλλακτικής δυνατότητας.

Από το άλλο μέρος, η προβαλλόμενη ως εύκολη διαφυγή είναι η υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που δίνει καθημερινά εξετάσεις νομιμοφροσύνης και συστημικής ενσωμάτωσης. Πέρα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αυτό φαίνεται και σε όλα τα άλλα κρίσιμα θέματα, όπως π.χ. τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και σε όλες του τις κινήσεις και τη συνολική πολιτική του παρουσία.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 θέλουμε να εκφράσουμε την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να μην αποδεχτεί αυτούς τους συμβιβασμούς που προβάλλονται ως δήθεν αναπόφευκτοι. Να διαρρήξουμε αυτό το συνυποσχετικό της κυρίαρχης πολιτικής, για να μπορέσει το 2023 να είναι πραγματικά μια νέα αρχή για τη χώρα μας και όχι μια χρονιά που θα σηματοδοτήσει και πάλι την αέναη ανακύκλωση των αδιεξόδων. Ετσι αποκτά μεγαλύτερη αξία και ουσιαστικό νόημα και η ευχή: Καλή χρονιά σε όλους!

Να διαρρήξουμε το συνυποσχετικό της κυρίαρχης πολιτικής για να μπορέσει το 2023 να είναι πραγματική νέα αρχή για τη χώρα μας

Keywords
Τυχαία Θέματα