Kύμα απεργιών στην Πορτογαλία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας

Στόχο να παραλύσουν τη χώρα έβαλαν τα συνδικάτα της Πορτογαλίας έπειτα και από την ανακοίνωση των νέων σκληρών κυβερνητικών μέτρων λιτότητας για το 2014…

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των περικοπών για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος προχωρεί μεταξύ άλλων σε περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και σε απολύσεις στο δημόσιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση των μέτρων πυροδότησε ένα νέο κύμα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας

με τα συνδικάτα να εξαγγέλλουν απεργίες και κινητοποιήσεις.

Έτσι το κοινό μέτωπο των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση και το συνδικάτο των τεχνικών του δημοσίου, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα, κάλεσαν σε απεργία την 8η Νοεμβρίου.

Τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε «15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου καθώς και σε μια πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίου.

Τα συνδικάτα των ταχυδρομικών επίσης ετοιμάζονται να απεργήσουν την 25η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία μέσα της πώλησης στο χρηματιστήριο του 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.

«Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο βασικός στόχος αυτού του προϋπολογισμού» κατήγγειλε η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του κοινού μετώπου των συνδικάτων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η CGTP, η γενική συνομοσπονδία των πορτογαλικών συνδικάτων, η οποία πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Μάλιστα η CGTP καλεί το Σάββατο σε δύο μεγάλα συλλαλητήρια, το πρώτο στη Λισαβόνα, το δεύτερο στο Πόρτο στο βορρά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κήρυξης νέας γενικής απεργίας, μετά από εκείνη του Ιουνίου, στην οποία είχε λάβει μέρος το 50% των εργαζομένων, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, χώρας η οποία τελεί σε πρόγραμμα στήριξης από την διεθνή τρόικα των πιστωτών, προσπαθεί να τηρήσει το στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του πορτογαλικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2014.

Έτσι τα μέτρα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπουν μειώσεις μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους που ξεπερνούν τα 600 ευρώ μικτά έως και 12%.

Ακόμη θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις χηρείας, ενώ περικοπές έως και 10% θα γίνουν σε όλες τις συντάξεις του δημοσίου οι οποίες υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.

Επιπλέον η κυβέρνηση σχεδιάζει την μείωση κατά 2% εντός του 2014 του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα επί συνόλου 575.000. Σημειώνεται ότι από το 2005, ήδη 173.000 θέσεις δημοσίων λειτουργών στην Πορτογαλία έχουν καταργηθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα