Αλέξης Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατακεραύνωσε τις εξαγγελίες – κοροϊδία για το εφάπαξ βοήθημα προς τους συνταξιούχους υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους στέρησε 7 δισ. ευρώ, στερώντας την 13η σύνταξη και μειώνοντας τα αναδρομικά, ενώ τώρα τους υπόσχεται 300 εκατομμύρια. «Καμιά κυβέρνηση δεν σώθηκε από αυτές τις πολιτικές. Το κλίμα δεν αλλάζει» σχολίασε χαρακτηριστικά.

O Aλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε

7 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, καθώς τους έκοψε τη 13η σύνταξη και μείωσε τα αναδρομικά. Χαρακτήρισε παλαιοκομματική λογική το να στερείς τόσο μεγάλο ποσό και να υπόσχεσαι 300 εκατ.: «Καμιά κυβέρνηση δεν σώθηκε από αυτές τις πολιτικές. Το κλίμα δεν αλλάζει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος των παροχών για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ,  ότι το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κοστολογημένο, παραθέτοντας και τα σχετικά παραδείγματα.

«Όταν έχεις πληθωρισμό 10%, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε τη δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 880€ και 10% αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις δόσεις, ενώ απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης για υπέρμετρη «παροχολογία» του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεδομένων των συνθηκών «είμαστε φειδωλοί και όχι σπάταλοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες της χώρας» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ  υπενθύμισε ότι «ρυθμίσαμε το χρέος και αφήσαμε 37 δισ. ευρώ “μαξιλάρι”».

Αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να διατηρεί τους υψηλούς έμμεσους φόρους οι οποίοι οδηγούν σε υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία τόνισε ότι η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είναι φιλελεύθερη.

Πλειστηριασμοί

Ο νόμος Κατσέλη έδινε τη δυνατότητα στον ευάλωτο δανειολήπτη να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να βγαίνει απόφαση για προστασία της κατοικίας εάν ήταν πράγματι ευάλωτος δανειολήπτης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι την προστασία του νόμου Κατσέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτεινε μέχρι το τέλος του 2019. Ο ίδιος προανήγγειλε δε, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της α’ κατοικίας θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αφού επέκτεινε την προστασία για 6 μήνες, ψήφισε νέο πτωχευτικό κώδικα ο οποίος δεν προστατεύει τους ευάλωτους δανειιολήπτες.

«Είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα από τον πόλεμο και μετά» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα αποτρέψουμε την οδυνηρή προοπτική για τη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης.

Αναφορικά με τους δανειολήπτες οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς και πλέον καθώς οι δόσεις τους αυξάνονται, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ πρέπει να αποσυρθεί. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για επαναφορά της προστασίας της α’ κατοικίας και για ρύθμιση των servicers.

«Ο κ. Πάτσης δεν ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν της ΝΔ», υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον πρώην γαλάζιο βουλευτή «κοράκι που απειλούσε τους δανειολήπτες με πλειστηριασμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα