Αποχαιρετισμός στον Ούγκο Τσάβες

Περίπου δύο εκατομμύρια Βενεζουελάνοι, φορώντας τις χαρακτηριστικές κόκκινες μπλούζες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποχαιρέτησαν τον Ούγκο Τσάβες, τον επί 14 χρόνια ηγέτη της Βενεζουέλας, ο οποίος έφυγε χτυπημένος από την επάρατη νόσο το απόγευμα της Τρίτης.

Στην Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας όπου από χθες εκτίθετο η σωρός του Τσάβες σε λαϊκό προσκύνημα, βρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων, οι ηγέτες

53 κρατών καθώς και αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών, όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής, της Κοινής Αγοράς του Νότου, της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) με την αναγγελία των ονομάτων των ηγετών που παρίσταντο. Θερμό χειροκρότημα απέσπασαν, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Κανένας από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ταξίδεψε στην λατινική Αμερική προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία.

Την Ισπανία εκπροσώπησε ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Φελίπε, ενώ η Γαλλία έστειλε έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς. Η Ρωσία και η Κίνα, χώρες οι οποίες είχαν στενή οικονομική συνεργασία με τη Βενεζουέλα, έστειλαν μεγάλες αντιπροσωπείες. Στη Βενεζουέλα για το στερνό αντίο στον Ούγκο Τσάβες βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαδούρο.

Λίγες ώρες μετά την κηδεία του Ούγκο Τσάβες προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας ορκίστηκε ο Νικολάς Μαδούρο.
Τον Νικολάς Μαδούρο, πρώην οδηγό λεωφορείου και επί χρόνια υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, έχρισε διάδοχό του ο ίδιος ο Τσάβες τον περασμένο Δεκέμβριο πριν μεταβεί στην Κούβα για μια ακόμη χειρουργική επέμβαση.
Σε δηλώσεις του ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι ζήτησε από τις εκλογικές αρχές της χώρας τη διενέργεια εκλογών άμεσα για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Ο Μαδούρο αναμένεται να είναι υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Μαδούρο θα ορκιστεί πρόεδρος
Στις 19:00 ώρα Βενεζουέλας (1:30 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ορκιστεί νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Νίκολα Μαδούρο. Ο Μαδούρο ήταν ο αντιπρόεδρος της χώρας και ο άνθρωπος τον οποίο ο ίδιος ο Τσάβες είχε ορίσει ως πολιτικό διάδοχό του. Ο 50χρονος Μαδούρο θα ηγηθεί της χώρας έως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε περίπου έναν μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα