Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε πριν από μερικές ώρες το ρεπορτάζ του documentonews.gr για την αφάνταστη ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες στην Αρχαία Ολυμπία  οι χιλιάδες επισκέπτες, από τους διοργανωτές και την ΕΛ.ΑΣ στο όνομα της λήψης μέτρων προστασίας για τους επισήμους .

Τελετή αφής: Χρυσό μετάλλιο ταλαιπωρίας για τους διοργανωτές παρά την… Ολύμπια υπομονή των επισκεπτών (Photos)

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

που εργάζεται επί 20 χρόνια στην Ολυμπία , «έφαγε πόρτα»  παρότι είχε διαπίστευση , ενδεικτικό όπως αναφέρει των τραγικών λαθών των αρμοδίων,  κυρίως ως προς την διαχείριση του κοινού, το οποίο ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα και άδικα, ειδικά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, τόσο χθες Τρίτη, 16/4/24, πριν και μετά την επίσημη Τελετή, όσο και προχθές Δευτέρα, 15/4, ημέρα της τελικής Πρόβας.

Όπως γράφει ο κ. Αντωνόπουλος στη σελίδα στο Facebook :

«”΄- …..Μα έχω διαπίστευση, σας παρακαλώ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μου τη χορήγησε, αφήστε με να περάσω. Ορίστε, σας τη δείχνω. Τι νόημα έχει η διαπίστευση αν δεν με αφήσετε; Υπηρετώ είκοσι χρόνια τον χώρο της Ολυμπίας, έχω παρακολουθήσει όλες τις Τελετές, πάντοτε μας αφήνατε με την διαπίστευση να περνάμε από εδώ. Αυτό που συμβαίνει είναι το θέατρο του παραλόγου!

– Μην επιμένετε, θα πάτε από την Πύλη Β.

– Ποιά είναι η πύλη Β, δεν καταλαβαίνω… Εννοείτε την πρόσβαση στο Νέο Μουσείο Ολυμπίας από την πεζογέφυρα του ποταμού Κλαδέου; Μα αν το ήξερα ότι από εκεί θα έπρεπε να πάω, θα το είχα κάνει. Δεν έχετε ενημερώσει. Τώρα θα χάσω την τελετή, δεν προλαβαίνω.

– Αν τολμήσετε να προχωρήσετε, οι συνάδελφοί μου αστυνομικοί έχουν εντολή να πυροβολήσουν.

– Επειδή σας έχω ικανούς να το κάνετε, αποχωρώ. Πείτε μόνο ποιος είναι ο υπεύθυνος, ποιος αποφασίζει για το ποιοι θα περάσουν από εδώ και ποίοι όχι.

– Ο βοηθός του Προέδρου της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάση Βασιλειάδη. (Τον κάλεσαν στο τηλέφωνο έπειτα από δική μου παρότρυνση και επιμονή, επειδή πίστευα ότι σφάλουν και τους επιβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να με αφήσουν)….”

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από τη χθεσινή οδυνηρή στιχομυθία μου, λίγο πριν την έναρξη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολ. Αγώνες ΠΑΡΙΣΙ 2024, σε σημείο ελέγχου πάνω στο δρόμο προσέγγισης, (υπό κανονικές συνθήκες), του Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας μετά το πάρκινγκ πλησίον του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας,.

Πριν από εμένα, όπως έμαθα, “έφαγαν πόρτα” αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι με διαπίστευση μεν, οχι Very VIP δε, οι οποίοι μάλιστα είχαν έρθει από μακρυά, κάποιοι από τους οποίους επίσης αποχώρησαν αγανακτισμένοι.

Τελικά κατάφερα να παρακολουθήσω την τελετή από το γραφείο μου, τουλάχιστον το καλλιτεχνικό μέρος.

Λυπάμαι που αναγκάζομαι μια ακόμη φορά να έχω τον άχαρο ρόλο του καταγγέλοντος των τραγικών λαθών των αρμοδίων,  κυρίως ως προς την διαχείριση του κοινού, το οποίο ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα και άδικα, ειδικά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, τόσο χθες Τρίτη, 16/4/24, πριν και μετά την επίσημη Τελετή, όσο και προχθές Δευτέρα, 15/4, ημέρα της τελικής Πρόβας.

Φυσικά, το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής ήταν εξαιρετικό και μας χάρισε συγκίνηση και αξέχαστες, υπέροχες εικόνες, χάρη στη σκληρή δουλειά πολλών εθελοντών, αρκετών αφανών και ολίγων επιφανών συντελεστών και στελεχών της Ε.Ο.Ε..

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να “καταπιούμε” και να κρύψουμε κάτω από το χαλί την μεγάλη ανοργανωσιά, έλλειψη ενημέρωσης και το χάος που επικρατούσε τόσο στην Γενική Πρόβα της Δευτέρας, 15/4 αλλά και χθες, μακριά από τα φώτα και τις κάμερες.

Οι αρμόδιοι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και κάποιοι ντόπιοι παράγοντες, δίνουν σε όλους τους πολίτες και φίλους του Ολυμπισμού, την ξεκάθαρη εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρονται για εμάς, ότι την Ιερή Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας την κάνουν για τους ίδιους και την παρέα τους και θέλουν το κοινό ως ντεκόρ και χειροκροτητές.

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν σε ένα βαθμό και παλαιότερα, αλλά εσχάτως εξελισσεται ακόμα περισσότερο σε ένα άκρως ελιτίστικο γεγονός, σε μια τελετή επίδειξης “σπουδαιότητας” και αξιωμάτων, μια φιέστα που μετατρέπει τον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας σε πασαρέλα “επωνύμων”, σε ένα event που φαίνεται να ανταγωνίζεται την τελετή απονομής των OSCARS, ενώ θα έπρεπε μαζί με τις κλασικές Ολυμπιακές Αξίες να καλλιεργεί την απλότητα και σεμνότητα και όχι τη λατρεία του Πρωτοκόλλου και της ματαιοδοξίας.

Στο όνομα της δήθεν ασφάλειας κάποιων επισήμων, έχει επιβληθεί αυτή η διάκριση των εισόδων και διαδρομών που πρέπει να ακολουθήσει “η πλέμπα”  από την μια και “η άρχουσα τάξη και οι βαρώνοι”  από την άλλη, ώστε τελικά να καταλήξουν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, στο αρχαίο Στάδιο.

Γιατί επιτρέπουμε μια τέτοια μέρα να μετατρέπεται η Ολυμπία σε prive club;

Είναι ή όχι μια ξεκάθαρη μορφή διάκρισης των ανθρώπων, η οποία δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτή στην επόμενη τελετή αφής;

Ελπίζω οι υπεύθυνοι να ευαισθητοποιηθούν και να ζητήσουν συγγνώμη από τον κόσμο που ταλαιπώρησαν άδικα!»

Keywords
Τυχαία Θέματα