Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί – Πως μπορείτε να το υπολογίσετε

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει να καταβληθεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Πάσχα, διαφορετικά οι εργοδότες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες, ελέγχους, αυστηρά πρόστιμα, ακόμα και τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ειδικότερα, η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ

742/Β/81) των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του αρ. 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α/80), καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του δώρου εορτών Πάσχα, το οποίο για το τρέχον έτος πρέπει να καταβληθεί στους μισθωτούς έως τη Μεγάλη Τετάρτη (01.05.2024).

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα;

Όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου, δικαιούνται από τους εργοδότες τους δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα;

Το ποσό του Δώρου Πάσχα εξαρτάται από τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης και τον τρόπο αμοιβής (μισθός ή ημερομίσθιο).

Όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου, δικαιούνται από τους εργοδότες τους δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό, για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό.

Για μισθωτούς που αμείβονται με μισθό:Ολόκληρη η χρονική περίοδος (1/1/2024 – 30/4/2024): Δικαιούνται μισό μηνιαίο μισθό.Μικρότερη διάρκεια: 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημέρες εργασίας.Για μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο:Ολόκληρη η χρονική περίοδος: 15 ημερομίσθια.Μικρότερη διάρκεια: 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημέρες εργασίας.

Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε πριν από την ως άνω ημέρα:

Eίτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, αλλά εντός του διαστήματος υπολογισμού του Δώρου ήτοι από 01-01-2024 έως 30-04-2024, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι ένας απολυμένος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που αμείβεται με μισθό (ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο) μπορεί να υπολογίσει το Δώρο Πάσχα 2024 που θα του καταβληθεί ως ακολούθως:

1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό.Ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για τους μισθωτούς που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 8 ημερών και απολύθηκαν στη συνέχεια:

Δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου Πάσχα.
Το Δώρο εορτών Πάσχα 2024 δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 

Σύμφωνα με το kepea.gr, δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.

Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις. 

Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό. 

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60. 

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. 

Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας) 

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία.

Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία

Αυστηρά πρόστιμα για εργοδότες που δεν καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα

Να σημειωθεί πως οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα έως την ημερομηνία αυτή, υπόκεινται σε αυστηρά πρόστιμα.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online μέσω του https://www.hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/ergazomenoi-asfaleia-kai-ygeia/katangelia/katangelia-3/.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα 2024 μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, όπως ορίζεται στις προαναφερόμενες διατάξεις, οι Επιθεωρητές Εργασίας θα επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και εργατικές διαφορές (άρθ. 23β του Ν.4144/2013) και θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να ενημερώνεστε από τον ιστότοπο της Επιθεώρησης Εργασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.hli.gov.gr/ergasiakes-scheseis/nomothesia-ergasiakes-scheseis/amoivi/doro-pascha/dikaiouchoi-chronos-katavolis/.

Υπολογισμός με online εργαλεία:

Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε το ποσό του Δώρου Πάσχα που σας αναλογεί, χρησιμοποιώντας online εργαλεία που παρέχονται από το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ): https://www.gainoffice.gr/tools/ypologismos-dorou-pasxa/

Για τυχόν διευκρινίσεις ή απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα του εργοδότη σας ή στο ΚΕΠΕΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Δώρο Πάσχα πατήστε εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα