Έρχεται απάντηση της Μόσχας για το πλαφόν των ΕΕ και G7 στο πετρέλαιο

Στο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης συμφώνησαν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή (02/12), μετά το μεγάλο “ναι” και από την Πολωνία.

Το πλαφόν, μετά από πολλές ημέρες εντατικού διαλόγου, αποφασίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η συμφωνία «έκλεισε» το απόγευμα της Παρασκευής, όταν η Πολωνία έδωσε το πολυαναμενόμενο πράσινο φως, είπαν αρκετοί διπλωμάτες στο Euronews.

Η Ρωσία,

ωστόσο, πουλά ήδη το πετρέλαιο Urals σε μειωμένη τιμή, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κυμάνθηκε μεταξύ 77 και 64 δολαρίων το βαρέλι – περίπου 20 δολάρια φθηνότερα από το σημείο αναφοράς του αργού Brent.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα χάσει τη διαφορά μεταξύ της εμπορικής τιμής και της ανώτατης τιμής. Το όριο θα αναθεωρείται τακτικά ανάλογα με την εξέλιξη του ενεργειακού τομέα.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, εφόσον η τιμή ανά βαρέλι υπερβαίνει το πλαφόν.

Μόλις εγκριθεί από την G7, το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που η ίδια απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο έχει προγραμματιστεί να τεθεί πλήρως σε ισχύ, μια κίνηση που θα αφαιρέσει εκατομμύρια βαρέλια από την αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα