Η μαντήλα επέστρεψε στο τουρκικό κοινοβούλιο – δείτε φωτογραφία

Με την ισλαμική τους μαντήλα εισήλθαν στην αίθουσα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τέσσερις βουλευτίνες του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP), σε μια έμπρακτη αμφισβήτηση της κοσμικής παράδοσης του τουρκικού κράτους από το 1923.

Την τελευταία φορά που γυναίκα βουλευτής είχε επιχειρήσει αντίστοιχη κίνηση, το 1999, είχε αποβληθεί από την αίθουσα, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν, αλλά θα εισέλθουμε στο κοινοβούλιο με τις μαντήλες μας και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας»,

δήλωσε η Νουρτσάν Νταλντουμπάκ, μία από τις τέσσερις ισλαμίστριες βουλευτίνες, στο πρακτορείο Reuters.
«Θα γίνουμε μάρτυρες της έναρξης μιας νέας εποχής και θα παίξουμε πρωτοπόρο ρόλο, θα γίνουμε σημαιοφόροι της, είναι πολύ σημαντικό για εμάς», υπογράμμισε η κ. Νταλντουμπάκ.

Η ισλαμική μαντήλα διατηρεί μεγάλο συμβολισμό στην Τουρκία, καθώς οι οπαδοί του κοσμικού κράτους τη θεωρούν βασικό σύμβολο του πολιτικού Ισλάμ και έμπρακτη αμφισβήτηση των θεμελίων της Τουρκικής Δημοκρατίας, την οποία ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Μολονότι δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση της χρήσης της μαντήλας στο κοινοβούλιο, η αντίθεση των κοσμικών σε συνδυασμό με την απαγόρευσή της σε άλλους κρατικούς οργανισμούς, η οποία άρθηκε εντός του Οκτωβρίου, οδηγούσε τις γυναίκες – μέλη του σώματος να μην την χρησιμοποιούν.

Η κεμαλική, σοσιαλδημοκρατική αξιωματική αντιπολίτευση του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει δηλώσει ότι θα αμφισβητήσει νομικά την κίνηση.

«Όλα μας τα μέλη συμφωνούν στην άποψη ότι το AKP εκμεταλλεύεται τη θρησκεία. Δεν θα παραμείνουμε ποτέ σιωπηλή μπροστά στην υπονόμευση της αρχής της κοσμικότητας», δήλωσε η βουλευτής του CHP Ντίλεκ Ακαγκούν Γιλμάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα