Ο Κώστας Βαξεβάνης στην ΕΣΗΕΑ αποκάλυψε γιατί είναι ο «βασιλιάς των SLAPP’S» (video)

Σε μια περίοδο που αγωγές (SLAPPs), ευθείες επιθέσεις, οικονομική ασφυξία ακόμη και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων δημιουργούν συνθήκες δίωξης της δημοσιογραφίας, τα ερευνητικά δημοσιογραφικά εγχειρήματα αλλά και το ακριβό «αντίτιμο» των διώξεων με τις οποίες αντιμετωπίζουν την ελευθεροτυπία οι κάθε μορφής αυθαίρετες εξουσίες, ήταν το αντικείμενο της ανοιχτής συζήτησης-εκδήλωσης που διοργάνωσε η αριστερή συνδικαλιστική παράταξη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» , στην ΕΣΗΕΑ.

Εκεί

μίλησε (σ.σ για πρώτη φορά κλήθηκε από την ΕΣΗΕΑ), ο «βασιλιάς των SLAPP’S», όπως αυτοπροσδιορίστηκε , Κώστας Βάξεβάνης. Ο δημοσιογράφος μίλησε για την εικόνα καθυστέρησης, που έχει παγιωθεί στον δημόσιο βίο, ως μοιραία συνέπεια της πολυσύνθετης φθοράς της δημοσιογραφίας με επίκεντρο την εποχή της αρχής για την δημοσιογραφία καταστροφής, το 2004.

O Κώστας Βαξεβάνης, που πριν ξεκινήσει την ομιλία του σχολίασε με νόημα ότι «Είναι η πρώτη φορά που μιλάω καλεσμένος της ΕΣΗΕΑ. Έχω κληθεί σε όλο τον κόσμο από διεθνείς οργανώσεις, από παρατήρια Τύπου, Πανεπιστήμιο. Είναι η πρώτη φορά που με κάλεσε η ΕΣΗΕΑ. «Θεωρώ ότι έγινα αρκετά καλός για να με καλεί μία ελληνική οργάνωση», ανέφερε

Στην συνέχεια ο δημοσιογράφος-εκδότης του Documento εξήγησε γιατί είναι τόσο ο ίδιος όσο και ερευνητική δημοσιογραφία της ομάδας της εφημερίδας στο «μάτι του κυκλώνα» τόσα χρόνια

«Χαίρομαι που μιλάω ως ‘βασιλιάς των SLAPP’S’. Έχουμε πάνω από 100 μηνύσεις και αγωγές. Δεν το μαθαίνετε. Όχι γιατί δεν το δημοσιεύουμε αλλά γιατί ο τρόπος που έχουμε ως κλάδος, ως δημοσιογραφία, να αντιμεπωπίζουμε αυτά τα θέματα, όχι μόνο δεν είναι μόνο αυτός που αρμόζει αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία που βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Αργήσαμε συνάδερφοι», υπογράμμισε ευθύς εξαρχής ο Κώστας Βαξεβάνης, κατά την τοποθέτησή του το απόγευμα της Δευτέρας

«Αυτό έπρεπε να το κάνουμε γύρω στο 2012», σημείωσε και συνέχισε: «Είναι αυτή η γνωστή ιστορία με το βατράχι μέσα στο νερό. Κάπου εκεί το 2004 κάποιος έριξε τη δημοσιογραφία, τον βάτραχο δηλαδή, στο καζάνι με το κρύο νερό και έβαλε από κάτω φωτιά. Αυτό άρχισε να βράζει αλλά ο βάτραχος δεν κατάλαβε ότι θα γίνει σούπα, και επειδή ήταν σταδιακή η αύξηση της θερμοκρασίας, άρχισε να το ανέχεται. Σήμερα, το 2023, έντεκα χρόνια από τότε που έπρεπε να κάνουμε αυτή την κουβέντα, η δημοσιογραφία βράζει».

«Και είναι πάρα πολύ εύκολο, για εμένα τουλάχιστον, να σηκώσω το δάχτυλο και να δείξω, αυτούς που προσπαθούν να κρύψουν αυτό που εμείς πρέπει να φανερώσουμε. Γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Να αποκαλύψουμε αυτό που οι άλλοι θέλουν να κρύψουν», εξήγησε ο εκδότης του Documento.

«Θα προτιμούσα να ξεκινήσω από το δύσκολο ότι εμείς επιτρέψαμε στη δημοσιογραφία να φτάσει στην κατάσταση που είναι. Το 2004 η δημοσιογραφία άρχισε να μετατρέπεται σε ένα παρακοιμώμενο της εξουσίας. Η ‘τέταρτη εξουσία’ έγινε ομοτράπεζη, παρακοιμώμενη. Ο δημοσιογράφος δε βγάζει ένα μεροκάματο, υπηρετεί έναν σκοπό, κάποιες αρχές, την ενημέρωση του κόσμου. Και εξ αυτού του λόγου βγάζει και το μεροκάματο. Διαφορετικά πρέπει να βγάλει ένα άλλο μεροκάματο. Σε έναν άλλο τομέα, παραγωγικό», είπε με νόημα.

«Εκεί στο 2004 αρχίσαμε να μιλάμε για την κακή σχέση του δημοσιογράφου με το μεροκάματο», ανέφερε και εν συνεχεία πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι τα παίρνουν όλοι. Αλλά οι δημοσιογράφοι όλοι είναι θύματα ενός εκμαυλισμού που θεσμικά δεν αντιμετωπίστηκε».

«Η τραγική κατάσταση που δείχνει πόσο αντιμέτωπη με την εξουσία είναι η δημοσιογραφία, δείχνει και την αδυναμία τη δικιά μας να κάνουμε τόσα χρόνια αυτό που πρέπει. Να με συγχωρέσει η ΕΣΗΕΑ, καλά κάνει και ασχολείται με το μεροκάματο του συναδέλφου. Αλλά πρέπει να ασχοληθούμε και με τη δημοσιογραφία. Με τη δυνατότητα και την ικανότητα του δημοσιογράφου να λέει την αποψή του, να ρυθμίζει τα πράγματα υπέρ της κοινωνίας. Και αυτόν τον ρόλο δεν τον έχει η ΕΣΗΕΑ», είπε.

Η αρχή του κακού με τα  SLAPP’S στην Ελλάδα

«Οι SLAPP’S δεν ξεκίνησαν σήμερα. Και θα μιλήσω για το Documento γιατί είναι ένα δείγμα όλης της επίθεσης ένα Μέσο Ενημέρωσης το 2023. Το 2012 το περιοδικό Hot Doc, ο πρόδρομος του Documento είχε 33 μηνύσεις και αγωγές από τον Ανδρέα Βγενόπουλο για ένα μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο κατά το οποίο πήρε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την Κύπρο, τα έδωσε σε δικές του εταιρείες. 33 μηνύσεις και αγωγές. Είχα στείλει επιστολή στην ΕΣΗΕΑ ότι “συνάδελφοι αυτό που συμβαίνει δεν αφορά εμένα, αφορά τη δημοσιογραφία”. Το Documento έγινε το 2016, μέχρι σήμερα έχει γύρω στις 120 μηνύσεις και αγωγές», ξεκαθάρισε ο Κώστας Βαξεβάνης.

«Ένας τρελός μπορεί να σου κάνει μήνυση και θα έρθει να σε συλλάβει η αστυνομία»
Αφού αναφέρθηκε στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, τόνισε: «το δημόσιο πρόσωπο μπορεί να κάνει μήνυση, μπορεί να κάνει και χαρακίρι στην πλατεία Συντάγματος. Αλλά έχει μία υποχρεώση, για μία διαδικασία στην οποία ο ίδιος μπήκε εθελοντής, να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει ο δημοσιογράφος και η δημοσιογραφία. Πώς υπερπηδήσαμε αυτό το στάδιο; Έρχεται ο κύριος πολιτικός, δεν απαντάει και λέει: θα μηνύσει τον συκοφάντη. Έρχεται λοιπόν η μιντιακή υπεροπλία τον “συνάδερφο τάδε”, τον παρουσιάζει ως ένα τραγικό συκοφάντη».

Όπως υπογράμμισε: «Θα έρθει η αστυνομία θα τον συλλάβει και θα τον οδηγήσει στο αυτόφωρο. Ένας τρελός μπορεί να σου κάνει μήνυση και θα έρθει να σε συλλάβει η αστυνομία να σε οδηγήσει στο δικαστήριο. Και αυτό δεν το άλλαξε καμία κυβέρνηση. Ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να συλλαμβάνει σαν κοινό εγκληματία τον δημοσιογράφο; Να τον οδηγείς με χειροπέδες στο δικαστήριο; Και αυτό το ανεχόμαστε και μιλάμε για το μεροκάματο του δημοσιογράφου; Έχουμε ανεχθεί δηλαδή να εξευτελίζεται η δημοσιογραφία, να απειλείται η δημοσιογραφία;»

«Σε λίγο δε θα υπάρχει δημοσιογραφία, για να υπάρχει μεροκάματο του δημοσιογράφου. Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα γράφουν τα Δελτία Τύπου. Ένα στοιχείο λοιπόν είναι οι SLAPPS. Το δεύτερο είναι πως ο δημοσιογράφος είναι συνεχώς όμηρος. Αρχίζει να αυτολογοκρίνεται. Και λέει “πάλι στα δικαστήρια θα πάω”; Το τρίτο είναι η εικόνα που δημιουργεί στο κοινό ότι ο δημοσιογράφος “με 130 μηνύσεις, τα θέλει ο κώλος σου”. Το ένα λοιπόν είναι οι SLAPP’S. Το άλλο είναι δολοφονία χαρακτήρα. Επειδή ακριβώς το μιντιακό σύστημα είναι έτσι όπως είναι, έχει τη σχέση που έχει με την εξουσία, υπάρχει το εξής φαινόμενο», σημείωσε.

Σε 18 λεπτάκια μάθημα δημοσιογραφίας.
Σε ταλιράκια από τον βετεράνο δημοσιογράφο!@KostasVaxevanis respect

Keywords
Τυχαία Θέματα