«Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε»

Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας κλονίζεται από απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει τους τελευταίους μήνες και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως  στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να πλημμυρίζουν καθημερινά τις μεγάλες πόλεις, απαιτώντας αύξηση μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ακύρωση μεταρρυθμίσεων που πλήττουν

τους εργαζόμενους.

Όλες οι κινητοποιήσεις εκκινούν από μία γενική διαπίστωση, μέσα από την οποία αποτυπώνεται και το δυστύχημα στα Τέμπη: ότι το μείζον ζήτημα είναι η αλλαγή του ασκούμενου νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που βάζει στο περιθώριο την ασφάλεια, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια των πολιτών στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους.

Η εργασία, η ασφάλεια, οι μεταφορές, η δημόσια υγεία απαξιώνονται συστηματικά και συντονισμένα σε πολλά ευρωπαϊκή κράτη, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας. Οι κοινωνίες και οι ανάγκες τους δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών, με το κέρδος των λίγων να υφαρπάζει τα συμφέροντα των πολλών. Σε κάθε χώρα αυτή η πολιτική έχει τους εκφραστές της και στη χώρα μας έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Στο τιμόνι της χώρας τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια βρίσκεται μία κυβέρνηση που σε κάθε μικρό, μεγάλο ή εγκληματικό της λάθος, αποδίδει τις ευθύνες κάπου αλλού, σε κάποιον άλλο. Για τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του πάντοτε ευθύνεται κάποιος άλλος για όσα συμβαίνουν σε αυτό τον τόπο.

Στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται μόνο ο σταθμάρχης και όχι οι κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί, η αδιαφορία και οι παραλείψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Για την ΝΔ όλα ήταν καλώς καμωμένα στο ζήτημα του σιδηροδρομικού δικτύου, όλα λειτουργούσαν ρολόι, οι συνεχείς οχλήσεις εργαζόμενων και κομμάτων ήταν απλά «γκρίνιες» και είχαν «κομματική σκοπιμότητα». Η αλήθεια είναι ότι η ανθρώπινη ζωή θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής αμεριμνησίας κι αδιαφορίας, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί επιδεικτικά και επί χρόνια για τις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του δικτύου, αλλά και τα ατυχήματα που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Η αποποίηση και διάχυση της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έγινε χθες πρωθυπουργός, αλλά κυβερνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες κι όποιο αφήγημα κι αν επιλέγει ο ίδιος και οι υπουργοί του, η αλήθεια είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας.

Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ οφείλουν να σταματήσουν τα ψεύδη και να αναλάβουν την ευθύνη για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και για κάθε άλλο μέγα ζήτημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν κι απέτυχαν. Από την πανδημία, όπου και εκεί έγιναν τραγικά λάθη, με την υποστελέχωση του ΕΣΥ και την έλλειψη επαρκών ΜΕΘ και  με τα κυβερνητικά στελέχη να «θάβουν» επιμελώς την έκθεση Τσίοδρα – Λύτρα, μέχρι την πλήρη απορρύθμιση του κρατικού μηχανισμού μέσα στις κακοκαιρίες, όπου μας έφταιγε το χιόνι που έπεσε μεσημέρι.  Για τις υποκλοπές, και πάλι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αν και προϊστάμενος της ΕΥΠ έκανε πως δεν γνώριζε και προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα θεωρώντας πως δεν θα επηρεάσει το πολιτικό τοπίο. Δεν υπολόγιζε πως για τους Έλληνες πολίτες τα ζητήματα δημοκρατίας είναι πάντα σημαντικά και έχουν δώσει αγώνες.

Σήμερα στο τιμόνι της χώρας υπάρχει μία κυβέρνηση που κινείται αποκλειστικά με όρους επικοινωνίας και διαχείρισης, που δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών και επιβατών πήγε περίπατο για ακόμη μία φορά κι αυτή είναι μία εξοργιστική διαπίστωση. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο ή όπου αλλού εντοπίζονται εγκληματικές αμέλειες, τότε έχει αποτύχει. Δεν μπορεί να κρύβεται συνεχώς πίσω από ένα «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε» που τα στελέχη της κυβέρνησης μονότονα επικαλούνται για κάθε ζήτημα, μικρό ή μεγάλο.

Η πολιτική αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, με τις εκλογές να δίνουν την ευκαιρία στην κοινωνία να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Ας τολμήσουμε την αλλαγή.

*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι υποψήφιος βουλευτής στον (Β1) Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα