Πρωτιά της Ελλάδας στην διαφθορά

Έκθεση για τα επίπεδα της διαφθοράς και της αδιαφάνειας σ’ όλη την Ευρώπη παρουσιάστηκε μέσα στην οποία αναφέρεται και στην υπόθεση του Κ. Βαξεβάνη και την δικαστική περιπέτεια του για την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκαρντ. Η ελλάδα βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση της έκθεσης ενώ την πρωτιά έχουν Δανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία.

Είναι σαφές ότι η αντίληψη

για το επίπεδο της διαφθοράς στην Ελλάδα (94η θέση, η οποία είναι η χαμηλότερη θέση στην ΕΕ) είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη στην Δανία και στη Φινλανδία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία που βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Με σκορ 36, η Ελλάδα κατατάσσεται 94η, μαζί με την Κολομβία, το Μπενίν, το Τζιμπουτί, την Ινδία, τη Μογγολία και τη Σενεγάλη. Οι πολίτες της Ιταλίας (72η), επίσης, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει παύση για σκέψη: την κοινή χρήση της θέσης με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, λίγο πριν από τη Βουλγαρία. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στο κέντρο της κρίσης του ευρώ, ήταν οι τέσσερις χειρότερες στην κατάταξη των χωρών της Δυτικής Ευρώπης στο δείκτη του τρέχοντος έτους.

Οι ρίζες της κρίσης βρίσκονται σε διάφορους παράγοντες οι οποίοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα, υπάρχει αναμφισβήτητα μια σύνδεση μεταξύ της διαφθοράς και της οικονομικής κρίσης, την οποία όλοι οι διαδηλωτές της Αθήνας, της Ρώμης, της Μαδρίτης και της Λισαβόνας επεσήμαναν γρήγορα.

Σκεφτείτε την πρόσφατη ιστορία του γενναίου Έλληνα δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος συνελήφθηκε και δικάστηκε για τη δημοσίευση ενός καταλόγου που περιείχε πάνω από δύο χιλιάδες πλούσιους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Ο κατάλογος είχε μείνει αδιάβαστος στα γραφεία της κυβέρνησης για πολλά χρόνια.

Αφήνοντας κατά μέρος την κραυγαλέα φίμωση των ΜΜΕ αφού η υπόθεση Βαξεβάνη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, μπορεί εύκολα κάποιος να αναρωτηθεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν πληρώνουν φόρους; Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν έδρασε αμέσως μόλις παρέλαβε τον κατάλογο; Γιατί να πυροβολήσουν τον αγγελιοφόρο, αντί να ψάχνουν για τους ισχυρισμούς της φοροδιαφυγής;

Ο Κώστας Βαξεβάνης, ο Έλληνας δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τώρα μια νέα δίκη, αν και στην πρώτη κρίθηκε αθώος. Ο εισαγγελέας θεωρεί ότι η απόφαση υπέρ του δημοσιογράφου «είναι νομικά λάθος». Η εξήγηση του Βαξεβάνη είναι ότι, «Οι άνθρωποι από το γραφείο του εισαγγελέα κάνουν ό, τι μπορούν για να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν». Η αποκάλυψη της λίστας εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν αξιόπιστα, εκτελεστά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους τους, σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις του κράτους δικαίου.

Κάποιος θα μπορούσε να ζητήσει εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κάνει το Bloomberg News. Ωστόσο, το γενικό Ευρωπαϊκό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα μπλόκαρε μια προσπάθεια που γινόταν ώστε να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απελευθερώσει τα αρχεία που δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα για να κρύψει το χρέος τη

Keywords
Τυχαία Θέματα