Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι «μολυσμένες» ευχές του Δημητριάδη

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας, καθώς, μετά τα όσα είχε αποκαλύψει το Documento , πέρυσι τον Νοέμβριο, με λίστα προσώπων. Μάλιστα η εφημερίδα είχε αποδώσει την ευθύνη των υποκλοπών στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσιάζει ως εγκέφαλο της συνωμοσίας τον πρώην διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Η κυβέρνηση είχε μιλήσει τότε για «μυθεύματα» ενώ στα Μέσα Ενημέρωσης κυριαρχούσε η φιλολογία ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Νέα

δημοσιογραφική έρευνα των Reporters United,  ΕφΣυν, Spiegel, Mediapart και Le Soir έφερε στο φως νέες αποκαλύψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 11 πρόσωπα – στόχοι – ανάμεσά τους πολιτικοί, εκδότες, επιχειρηματίες και μία δικαστικός- έλαβαν τα κακόβουλα μηνύματα στις 26 Ιανουαρίου 2021 μέσω ευχαριστήριων SMS την επομένη του Αγίου Γρηγορίου, νομίζοντας ότι προέρχονται από τον αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και πανίσχυρου πολιτικού προσώπου καθώς ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.

Οι πρώτες αποκαλύψεις και η συνέχεια

Αρχικά κυριάρχησε η είδηση για το «πολιτικό πρόσωπο» που δεν είναι εν ενεργεία πλέον το οποίο φέρεται να έστειλε σε 11 δημόσιες προσωπικότητες μηνύματα που περιλάμβαναν σύνδεσμο ενεργοποίησης του λογισμικού παρακολούθησης Predator.

Ο αριθμός κινητού που ανήκει σε πρόσωπο με σημαντική πολιτική παρουσία
Στο τετρασέλιδο έγγραφό της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει στοιχεία για το κάθε θύμα του Predator. Συγκεκριμένα, αναφέρει τον αριθμό του τηλεφώνου του, τον φερόμενο αποστολέα, τον χρόνο αποστολής του επίμαχου sms αλλά και το link «παγίδα» που περιείχε.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕφΣυν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για τα έντεκα πρώτα θύματα του Predator υπάρχουν πλέον αδιάψευστες αποδείξεις, ότι ανάμεσά τους και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, αλλά και ότι στο πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων διαπιστώνεται η στοχοποίηση 88 προσώπων.

Εξώδικο Δημητριάδη

Οι Reporters United απευθύνθηκαν στον Γρηγόρη Δημητριάδη αναζητώντας απαντήσεις. Ο πρώην γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού ρωτήθηκε αν ήταν αυτός που έστειλε τα μηνύματα ή αν είχε γνώση της αποστολής τους.

Μετά τις ερωτήσεις, δικαστικοί επιμελητές επέδωσαν εξώδικο του κ. Δημητριάδη. Σε αυτό αναφέρει ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την αποστολή των μηνυμάτων Predator, «επισημαίνεται ειδικά ότι σε αυτά τα μηνύματα SMS διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό». Ο κ. Δημητριάδης προσθέτει: «Οφείλετε να μου γνωστοποιήσετε αμελλητί (α) οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία με αφορούν και (β) τον τρόπο με τον οποίο περιήλθαν στην κατοχή σας […] αλλιώς, σας δηλώνω ότι θα ασκήσω κάθε νόμιμο μέσο εναντίον σας».

Τα 11 μηνύματα εστάλησαν το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2021, από τις 20.05 έως τις 20.54. (σύμφωνα με το Βήμα)

Ακολουθούν (με χρονική σειρά αποστολής) τα ονόματα των 11 στόχων και η ιδιότητά τους κατά την απόπειρα παγίδευσής τους:

1. Ελίνα Κυπραίου, υποδιευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. (20:05:52)
2. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. (20:08:01)
3. Ευάγγελος Πιττερός, ιδιοκτήτης καφέ στο Κολωνάκι όπου συχνάζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. (20:13:18)
4. Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής. (20:15:18)
5. Σπύρος Καρανικόλας, πολιτευτής ΠΑΣΟΚ, πλέον Ν.Δ. (20:15:51)
6. Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία Νίκος Παπαθανάσης και ΣΙΑ ΕΕ. (20:35:51)
7. Αντώνης Δελατόλας, εκδότης του «Ποντικιού». Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (20:36:15).
8. Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέας ΕΥΠ. (20:46:15)
9. Γεώργιος Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος της Euroxx. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στη Euroxx Χρηματιστηριακή. (20:46:37)
10. Μιχάλης Καραμαλάκης, αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. (20:53:58)
11. Γιώργος Πατεράκης, επιχειρηματίας, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία MCI του κ. Πατεράκη. (20:54:22)

Στις Βρυξέλλες

Η εισηγήτρια της επιτροπής Pega Σόφι ιν΄τ Βελντ με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις προχώρησε σε ένα μπαράζ αναρτήσεων που ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο τη σύσταση επιτροπής PEGA 2 ενώ καταγγέλλει τη φίμωση της ΑΔΑΕ και τις απειλές κατά δημοσιογράφων.

«Νέες αναφορές για το σκάνδαλο Predator. Spyware εστάλησαν σε 11 δημόσιες προσωπικότητες, από τον αριθμό κινητού του ανιψιού και πρώην δεξιού χεριού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη» αναφέρει η Ολλανδή ευρωβουλευτής και συνεχίζει «καθώς νέα στοιχεία εμφανίζονται καθημερινά στην επιφάνεια, γίνονται φρενήρεις προσπάθειες να παρεμποδιστούν οι ανεξάρτητες έρευνες για το Predator Gate. Φίμωση της ΑΔΑΕ, αφαίρεση του φακέλου από αδέκαστο εισαγγελέα, απειλές δημοσιογράφων που ερευνούν το θέμα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η μαύρη λίστα των ΗΠΑ στην Intellexa, η αλλαγή κυβέρνησης στην Πολωνία, οι αποκαλύψεις στοχοποίησης δημοσιογράφου του Meduza και αρκετά άλλα, είναι αρκετοί λόγοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να συστήσει (σ.σ. εξεταστική επιτροπή) PEGA 2».

Keywords
Τυχαία Θέματα