Το όψιμο πνεύμα εξοικονόμησης του Βενιζέλου

«Τα τανκς δεν είναι για επιδείξεις αλλά για άμυνα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την απόφασή του να ξαναπαρελάσουν τα άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη του ελληνικού στρατού στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Τα τελευταία τρία χρόνια κατόπιν απόφασης του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου παρελαύνουν μόνο πεζοπόρα τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας με το σκεπτικό

της εξοικονόμησης χρημάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέμφεται λοιπόν τον κ. Αβραμόπουλο κοντολογίς διότι είναι σπάταλος με τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου σε μία τόσο κομβική δημοσιονομική συγκυρία. Χωρίς καμία διάθεση να δικαιωθεί η μία ή η άλλη πλευρά, αυτομάτως ανασύρονται από τη μνήμη και επανέρχονται στο μυαλό ορισμένα από τα επιτεύγματα του κ. Βενιζέλου, τότε που ήταν πιο κιμπάρης, που λένε και στην πατρίδα του.

Ο κ. Βενιζέλος, ενω είχε αποχωρίσει από το υπουργείο Οικονομικών, καταλάθος πήρε μαζί του ένα στικάκι, το οποίο συμπτωματικά έτυχε να είναι η λίστα Λαγκάρντ. Το κράτησε στην κωλότσέπη του παντελονιού του αρκετούς μήνες, χωρίς να έχει καμία απολύτως θεσμική ιδιότητα, καθώς πλέον ήταν ένας απλός βουλευτής. Όταν το HOT DOC αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ και αφού ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός πλέον Οικονομικών σε συνέντευξή του σε αμερικανικά μέσα είχε πει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για την ύπαρξη της επίμαχης λίστας, έσπευσε να παραδώσει το στικάκι στο Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς καμία διάθεση παρεξήγησης ή προκατάληψης, τόσο καιρό που ο κ. Βενιζέλος παράνομα κατείχε ένα δημόσιο έγγραφο, καθιστώντας αδύνατη τη διενέργεια των απαραίτητων φορολογικών ελέγχων που θα μπορούσαν να έχουν αποφέρει έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο, δεν νοιαζόταν να κάνει οικονομία για τον κρατικό κορβανά; Οι συνθήκες πάντως ήταν ακριβώς οι ίδιες…

Ο κ. Βενιζέλος είναι ο «πατέρας» του νόμου που ρύθμισε τα χρέη των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών. Κατ” αυτόν τον τρόπο τα χρέη από χιλίων ειδών κομπίνες μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου ήρθαν και έπεσαν πάνω στις πλάτες των φορολογουμένων.

Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε τον Ιούνιο του 2011 να δώσει από τα κρατικά ταμεία στον νυν προφυλακισμένο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη 100 εκατ. ευρώ για την ProtonBank για τη «συστημική ευστάθεια των τραπεζών» όπως την ονόμασε. O τότε υπουργός Οικονομικών ωστόσο είχε ενημερωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μία τέτοια κίνηση ήταν παράνομη. Παρόλα αυτά προχώρησε στην εκταμίευση του κονδυλίου και εν συνεχεία δημιούργησε έναν άλλο νόμο (Ν. 4002/2011) για να αυτοαμνηστευθεί αναδρομικά.

Ο κ. Βενιζέλος είναι ο υπουργός που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του το 2010 στην παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην ABOU DHABI MAR της οποίας εξασφαλίστηκαν απευθείας αναθέσεις συμβάσεων ύψους 3 δισ. Ευρώ με αποτέλεσμα ο νέος ιδιοκτήτης Ισκαντάρ Σάφα να έχει καθυστερήσει να παραδώσει τα παραγγελθέντα υποβρύχια και να κρατά ομήρους τους πλήρωτους εργαζόμενους και τα ναυπηγεία να είναι ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο. Εκτός αυτού, ο κ. Βενιζέλος αγόρασε προκαταβάλοντας σχεδόν 1 δισ. ευρώ δύο από τα υποβρύχια που τελικά… έγερναν. Η υπόθεση αυτή έχει χαρακτηριστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ως μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό του Άκη Τσοχατζόπουλου για το οποίο πρόσφατα δικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση.

Η λίστα με τα έργα και της ημέρες του Ευάγγελου Βενιζέλου και τις δηοσιονομικές επιπτώσεις που είχαν το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να αποτελέσει ολόκληρο σύγγραμα, αν όχι τριλογία. Δεν έχει κάποιο νόημα να απαριθμηθούν όλα.

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί με την κόντρα που άνοιξε με τον υπουργό Άμυνας για 2-3 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν οι παρελάσεις (τα οποία όντως πρέπει να εξοικονομηθούν) να πείσει τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να τον εμπιστευθει, διότι κοιτά το καλό της χώρας, του κρατικού κορβανά και συμπάσχει στις καθημερινές δυσκολίες με τον κόσμο που οι νόμοι και οι υπογραφές του έχουν «κατακρεουργήσει» οικονομικά.

Υ.Γ. Ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρεί κανείς. Αλλά μπορεί να χαλαρώσει, διότι δεν θα έχει πρόβλημα εισόδου στη Βουλή. Ένα 3% αρκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα