Βέλγιο: Σκέψεις για νομιμοποίηση της ευθανασίας ακόμα και σε ανήλικους

Στο Βέλγιο που η ευθανασία είναι νόμιμη για ενήλικες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση του μέτρου και για παιδιά, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα. Η ίδια νομοθεσία θα ισχύει και για ενήλικους οι οποίοι πάσχουν από άνοια.

Υποστηρικτές της ιδέας αυτής ισχυρίζονται ότι η ευθανασία παιδιών, με την συναίνεση των γονιών τους, είναι μια διέξοδος από μια απελπιστικά επώδυνη κατάσταση. Οι πολέμιοι από την άλλη μεριά αμφισβητούν το εάν ένα παιδί είναι ικανό να αποφασίσει να τερματίσει την ζωή του.

Το Βέλγιο είναι πρωτοπόρο στην ευθανασία,

καθώς τη νομιμοποίησε το 2002. Την τελευταία δεκαετία οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν αυξήθηκαν από 235 το 2003 σε 1.432 το 2012.

«Είναι περίεργο ανήλικοι να θεωρούνται νομικά ανίκανοι να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, όπως ο γάμος, αλλά να μπορούν να αποφασίσουν να πεθάνουν» υποστήριξε ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Άντρε-Τζόσεφ Λέοναρντ.

Ο Λέοναρντ ανέφερε επίσης ότι οι εναλλακτικές λύσεις όπως η “Καταστολή Τελικού Σταδίου” κάνουν την ευθανασία αχρείαστη, ενώ παράλληλα απαλλάσσουν τους γιατρούς από το βάρος του να σκοτώσουν κάποιον ασθενή τους. “Καταστολή Τελικού Σταδίου” είναι όταν οι ασθενείς ναρκώνονται και τους αφαιρούνται όλοι οι μηχανισμοί υποστήριξης, έτσι ώστε να πεθάνουν από πείνα, μια διαδικασία η οποία διαρκεί αρκετές ημέρες.

Αυτή η διαμάχη απασχολεί επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, ενώ εγείρει και πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την ηθική πλευρά του ζητήματος.

Ο Τσάρλς Φοστρ, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου και Ηθικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν την διανοητική ικανότητα να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση όπως η ευθανασία, όταν ακόμα και οι ενήλικες δυσκολεύονται να διαχειριστούν αυτή τη κατάσταση.

“Είναι σύνηθες φαινόμενο, άτομα όταν βρεθούν σε καταστάσεις τις οποίες φοβούνται πολύ, να προσκολλούνται σε αυτές όλο και πιο πολύ” είπε. “Τα παιδιά, όπως και όλοι οι άλλοι, μπορεί να μην μπορούν να υπολογίσουν πόσο τελικά θα εκτιμήσουν τη ζωή τους αργότερα, στην περίπτωση που δεν πεθάνουν”.

Πηγή: Washington Post

Keywords
Τυχαία Θέματα