2013: Η Ευρώπη στο HOLD, η Ελλάδα στο DELIVERY

Οι αποφάσεις για ευρύτερη δημοσιονομική και πολιτική ενότητα στις τάξεις της Ευρωζώνης φέρονται ήδη δρομολογημένες, με αρχικό στάδιο τον Μηχανισμό Τραπεζικής Επιτήρησης που αναμένεται να λειτουργήσει από την 1/1/2014. Ακολούθως, η Ευρώπη υπολογίζει ότι χρειάζεται περίπου μία τετραετία προκειμένου να αποκτήσει συγκεκριμένη δημοσιονομική ομοιογένεια και στη συνέχεια να λειτουργήσει ως ενιαίος οικονομικός φορέας.

Το 2013 ωστόσο, αποτελεί κρίσιμο έτος αναφορικά με τις επί μέρους αποφάσεις που καλούνται να λάβουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Οι πρόσφατες εκλογές

σε Ελλάδα, Τσεχία και Ολλανδία έδειξαν ότι ακόμα και κάτω από δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, οι λαοί βλέπουν το μέλλον τους μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους. Απομένει φέτος να αποδειχθεί ότι στο δρόμο των συγκεκριμένων «μικρών» της Ευρωζώνης θα βαδίσουν και οι «μεγάλοι».

Η Ιταλία καλείται να αποφασίσει αν θα κινηθεί στη λογική των πολιτικών Μόντι ή ουσιαστικά θα προκαλέσει καίριο ρήγμα στα σχέδια των Βρυξελλών. Δεδομένης της σημασίας της συμμετοχής της Ιταλίας στην προσπάθεια ευρύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο Μάρτιος αναμένεται να αποδειχθεί μάλλον ο κρισιμότερος μήνας αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο ευρωπαϊκό μέλλον.

Οι γερμανικές εκλογές μόνο θετικότερα μηνύματα θα αποστείλουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικά αν η «κυρίαρχος του παιχνιδιού» Μέρκελ συνεργαστεί με τους σοσιαλιστές και τους «χρεώσει» μέρος των δύσκολων επικείμενων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει.

Την ίδια ώρα, ο Κάμερρον θα οδηγήσει τους Βρετανούς σε δημοψήφισμα με θέμα όχι την παραμονή τους στην ΕΕ, αλλά τους όρους που θα πρέπει να τη διέπουν.

Και η Ελλάδα; Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη θα αποφασίζει για το μέλλον της, η Ελλάδα καλείται -με δεδομένη πλέον την οικονομική στήριξη των εταίρων της- να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει επιτυχώς σε πέρας το δύσκολο έργο που ανέλαβε με την υπογραφή της πρόσφατης αναθεώρησης του μνημονίου. Τα 52,5 δις ευρώ της τρέχουσας δόσης τής δίνουν απλά το χρόνο να αποδείξει αν επί της ουσίας μπορεί να αποκτήσει τις δομές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Προφανώς και η Ευρώπη θα κληθεί να συνδράμει εκ νέου στην ελληνική προσπάθεια. Μόνο που αυτό θα συμβεί κάτω από τρεις βασικές προϋποθέσεις: Οι νέοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, οι πολιτικές συνθήκες στην Ευρώπη θα ευνοούν τέτοια πρωτοβουλία και η ελληνική Οικονομία θα το έχει ανάγκη.

Αυτό όμως σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί εντός του 2013. Κατά τη διάρκεια του έτους, η Ελλάδα καλείται να συνεχίσει να ακολουθεί δύσκολο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτω από καθεστώς αδιάκοπης επιτήρησης. Ήδη από τον Απρίλιο του 2012, η λειτουργία της Task Force και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έχει τεθεί υπό την αυστηρή εποπτεία ανθρώπων του Όλι Ρεν.

Tο. «μαζί θα τα καταφέρουμε» του Φιλανδού Επιτρόπου είναι ίσως το σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα που έχει λάβει πρόσφατα η χώρα. Παρόλα αυτά, και το 2013 συνεχίζει να εντάσσεται στη λογική του περίφημου αρχικού του μηνύματος: Καλό κουράγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα