Danske Bank: Η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί πια σε έξοδο

Η Danske Bank, μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, μέσω του υψηλόβαθμου στελέχους της, Frank Oland Hansen, αξιολογεί την απόφαση της τρόικας για την Ελλάδα και κρίνει ότι το σημαντικότερο στοιχείο της είναι ότι η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί πλέον να εξέλθει της ευρωζώνης.

Τα συμπεράσματα του Hansen είναι επιγραμματικά τα εξής:

-

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων για το χρέος, που τέθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, υποθέσεις για την ανάπτυξη κ.α. φαντάζουν αισιόδοξες.

- Αυτό συνιστά λόγο συναγερμού; Νομίζουμε πως όχι! Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν επίγνωση και αυτή την στιγμή προετοιμάζονται ψυχολογικά για τα επόμενα βήματα μετά τις γερμανικές εκλογές.

- Με λίγες περαιτέρω λύσεις να απομένουν, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα χρειαστεί εντέλει να αποδεχθούν την διαγραφή χρέους.

- Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα από την συμφωνία παροχής βοήθειας στην Ελλάδα: οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα για την Ελλάδα σε μεταγενέστερη φάση. Η Ελλάδα δεν θα αναγκασθεί να εξέλθει.

Στο σημείο αυτό μεταφέρουμε το σημαντικότερο τμήμα του πορίσματος του Hansen.

Η συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί συμβιβασμό, όχι λύση

Η πιο σημαντική δήλωση στην συμφωνία βοήθειας για την Ελλάδα ήταν ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ αυτών και χρηματοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια, αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Εν συντομία, οι πολιτικοί έχουν επίγνωση ότι θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για την Ελλάδα σε μεταγενέστερη φάση και προετοιμάζονται ψυχολογικά για τέτοια βήματα.

Με λίγες μόνο άλλες λύσεις να απομένουν, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει πιθανότατα να αποδεχθούν διαγραφή χρέους. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Schäuble μετέφερε, προφανώς, στους υπουργούς οικονομικών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και στην Lagarde ότι η Γερμανία θα είναι πρόθυμη να εξετάσει διαγραφή ελληνικού χρέους σε ύστερη φάση. Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο (μετά τις γερμανικές εκλογές), οι πολιτικοί στις πιστώτριες χώρες θα αρχίζουν να προετοιμάζουν το κοινό τους στην ιδέα ότι μερικά από τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα χάθηκαν δια παντός.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. φαίνονται λοιπόν, έτοιμοι να προτιμούν ζημία στα δάνεια από το να εξαναγκάσουν την Ελλάδα σε ασύντακτη χρεοκοπία ή έξοδο από την ευρωζώνη. Ο λόγος είναι ότι τέτοια «παιχνίδια» θα κόστιζαν περισσότερο οικονομικά και πολιτικά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς ότι ο ελληνικός πληθυσμός θα επιλέξει να εξέλθει από το ευρώ οικειοθελώς, αλλά δεν το αναμένουμε. Η προσαρμογή εντός της ευρωζώνης έχει υπάρξει πολύ επώδυνη. Αμφιβάλλουμε αν οι Έλληνες, που έχουν ξεπεράσει το μισό αυτής της προσαρμογής, θα θελήσουν να μάθουν τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει μια έξοδο από το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα