Economist: Το “κούρεμα” κρύβεται πίσω από την ομολογία του ΔΝΤ

Καλά σχεδιασμένη θεωρεί ο Martin Koehring, αναλυτής του Economist Intelligence Unit, ότι ήταν η ομολογία του ΔΝΤ για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, με απώτερο στόχο την άσκηση πίεσης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να συναινέσουν στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας:

«Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι υποτίμησε τις συνέπειες της λιτότητας στην ελληνική οικονομία

και την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Κατά την άποψή μας, πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια του ΔΝΤ να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους του στο πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και να μειωθεί έτσι το ελληνικό χρέος στα βιώσιμα επίπεδα του 110% επί του ΑΕΠ έως το 2022 (από περίπου 175% φέτος). Αυτός είναι ο στόχος του ΔΝΤ, να πετύχει βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος, το ΔΝΤ να προετοιμάζει το έδαφος για ολοσχερή αποχώρηση από το πρόγραμμα διάσωσης, ειδικά αν δεν πραγματοποιηθεί από την ευρωζώνη η ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ έχει ήδη λυγίσει τους κανόνες του, για να μπορεί να εξακολουθεί να δανείζει την Ελλάδα. Το ΔΝΤ συνήθως δανείζει μια χώρα μόνο όταν η βιωσιμότητα του χρέους της είναι εξασφαλισμένη. Επιπλέον, το μέγεθος της στήριξης του ΔΝΤ στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχίες στο εσωτερικό του».

Ο Koehring προσθέτει ακόμα ότι η έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό εργαλείο στις συνομιλίες της με την τρόικα, με σκοπό την χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας. Ελπίδα της η μείωση φόρων και η καθυστέρηση της εκτέλεσης στο πρόγραμμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα