Focus: Έρευνα κατά SPD και Στάινμπρουκ για παράνομη χρηματοδότηση

Οι περιπέτειες και οι λοξοδρομήσεις για τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία, Peer Steinbrück, ο οποίος σήμερα, στα πλαίσια ευρωπαϊκής περιοδείας, συναντάται με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της Ελλάδας, αλλά και για το ίδιο του το κόμμα δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus», η διοίκηση του Bundestag ερευνά αν η ιστοσελίδα Peerblog.de συνιστά περίπτωση παράνομης χρηματοδότησης κόμματος.

Η ιστοσελίδα

αυτή ανέβηκε στο διαδίκτυο το περασμένο Σαββατοκύριακο και σκοπός της είναι να στηρίξει τον Steinbrück κατά τα πρότυπα της προεκλογικής καμπάνιας των ΗΠΑ. Την επίβλεψή της έχει γραφείο του Ντίσελντορφ, μέσω του οποίου, όπως μετέδωσε και το περιοδικό Spiegel, πέντε επιχειρηματίες επένδυσαν εξαψήφιο νούμερο για να ενισχύσουν την προεκλογική εκστρατεία του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου. Τα ονόματα των δωρητών δεν έχουν έως τώρα γνωστοποιηθεί, κάτι που επικρίνεται σφοδρά από πρωτοβουλίες διαφάνειας.

Το Focus μετέδωσε ότι υπάλληλοι του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ερευνούν τώρα την όλη διαδικασία, γεγονός που θεωρείται ως το πρώτο διαδικαστικό βήμα, που μπορεί να οδηγήσει και στην επιβολή ποινής από τον Πρόεδρό του, τον Norbert Lammert, ο οποίος αποτελεί και στέλεχος του κόμματος της Angela Merkel.

Στη Γερμανία οι δωρεές σε κόμματα που υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην λογοδοσία του κόμματος. Για τους υποστηρικτές των Blogs αυτός ο κανόνας δεν ισχύει, εφόσον διατηρείται η ανεξαρτησία των.

Η υπερασπιστική γραμμή των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και του Blog είναι ότι δεν υφίσταται κανενός είδους λειτουργική σύνδεση μεταξύ των κεντρικών του κόμματος και των συντακτών της ιστοσελίδας.

Κατά την άποψη του Συνταγματολόγου Hans Herbert von Arnim, ο Steinbrück δεν υποχρεούται να ονοματίσει τους δωρητές, αλλά παρόλα αυτά με δηλώσεις του καλεί τον υποψήφιο για την Καγκελαρία να το πράξει, μη εκμεταλλευόμενος το κενό νόμου.

Το γεγονός πάντως είναι ότι ο Peer Steinbrück και το κόμμα του δεν λένε να ησυχάσουν από αμφιλεγόμενες υποθέσεις τέτοιου είδους, ώστε να μπορέσουν να αφοσιωθούν απερίπαστοι στη διεκδίκηση της εξουσίας. Η τύχη βέβαια για τον ίδιο είναι εν προκειμένω ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν αυτές τις ημέρες ένα πολύ πιο «ιντριγκαδόρικο» θέμα για να ασχοληθούν: Η υπόθεση της Υπουργού Παιδείας Schavan μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Γερμανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα