H EKT «αφοπλίζει» το Λονδίνο

Μεγάλο μέρος των δοσοληψιών γύρω από το ευρώ λαμβάνει χώρα μέσω του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον Cristian Noyer, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και κατ’ επέκταση μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος μίλησε στους «Financial Times», αυτό στερείται λογικής.

Κατ’ αυτόν, το δημοσιονομικό κέντρο για το ευρώ θα έπρεπε να βρίσκεται εντός ευρωζώνης και

όχι πια στο Λονδίνο, μιας και η Μεγάλη Βρετανία, ως γνωστόν, δεν αποτελεί μέλος της. Μια τέτοια μετάθεση του εμπορικού κέντρου του ευρώ σχετίζεται με τις δυνατότητες της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα και να επιθεωρεί το ίδιο της το νόμισμα. Κατά την εκτίμηση των «Financial Times», το ποσοστό των δοσοληψιών γύρω από το ευρώ που διεξάγονται στο Λονδίνο ανέρχονται περίπου στο 40%, κάτι που καθιστά την βρετανική πρωτεύουσα το σημαντικότερο τόπο εμπορίου για το κοινό μας νόμισμα.

«Δεν έχουμε τίποτα με το Λονδίνο», ισχυρίστηκε ο Noyer, «αλλά το μεγάλο μέρος των δοσοληψιών θα έπρεπε να υπόκειται στον έλεγχό μας. Αυτή είναι η συνέπεια της απόφασης της Μεγάλης Βρετανίας να παραμείνει έξω από τη ζώνη του ευρώ».

Ως γνωστόν, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο συζήτησης την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην ατζέντα των αυριανών συναντήσεων όμως, βρίσκεται η επιθεώρηση των τραπεζών. Επομένως, το γεγονός αυτό καθιστά τις δηλώσεις του Γάλλου τραπεζίτη ιδιαίτερα επίκαιρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα