SZ: Η Κύπρος απειλεί την επανεκλογή Μέρκελ

Μπορεί τα 17 δισ. ευρώ της κυπριακής διάσωσης να μοιάζουν με ψίχουλα μπροστά στα χρήματα που χρειάστηκε να περιληφθούν στα ελληνικά πακέτα, όμως η γενικότερη κατάσταση της Κύπρου, ενόψει και των δυσκολιών που αναμένεται να συναντήσει η Angela Merkel στην προσπάθειά της να πετύχει την έγκριση της σχετικής βοήθειας από το Bundestag, εμφανίζεται κατά την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung

χειρότερη ακόμα κι από αυτή της Ελλάδας.

Τόσο πολύ μάλιστα, που η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης μπορεί και να μοιάζει σε σύγκριση με αυτή της κυπριακής, σαν παιχνιδάκι.

Τα 17 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην κυπριακή βοήθεια, είναι λίγα μόνο αν τα εξετάσει κανείς ως απόλυτους αριθμούς. Αν όμως γίνει η αντιστοίχησή τους στην οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου, τότε διαπιστώνεται ότι τα δάνεια ισούνται με το 1% σχεδόν του ΑΕΠ της χώρας.

Ποτέ άλλοτε η ευρωζώνη δεν ενέκρινε ένα αναλογικά τόσο μεγάλο πακέτο βοήθειας και το επιπρόσθετο πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι το ζήτημα δεν θα λύσουν ούτε οι μεταρρυθμίσεις, γιατί στην Κύπρο, ακόμα περισσότερο και από ό,τι στην Ελλάδα, απουσιάζει εντελώς ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας περιοριζόταν εν ολίγοις ως τώρα στο εξής: χαλαρή χρηματοπιστωτική επιτήρηση και χαμηλός φόρος επιχειρήσεων με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών κεφαλαίων και εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν μια αναλογικά υπερμεγέθης διεύρυνση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, μετά από την πενταετή κρίση, βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού και κινδυνεύει να συμπαρασύρει ολόκληρο το κράτος.

Φυσικά θα μπορούσε η Κύπρος να εξαναγκασθεί, ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που θα λάβει, να βάλει λουκέτο σε ιδρύματα και να φορολογήσει περισσότερο τις εταιρείες. Ή θα μπορούσε κανείς, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, να στηρίξει τις τράπεζες χρηματοδοτώντας τις. Στην πρώτη όμως, περίπτωση το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου θα καταστρεφόταν, ενώ στην δεύτερη η Merkel και οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες θα χρειαζόταν να πείσουν τα κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν νέα πακέτα βοήθειας και μάλιστα για μια χώρα που υποθάλπει την φοροδιαφυγή και χρησιμοποιείται από Ρώσους μεγιστάνες για το ξέπλυμα χρήματος.

Εδώ εδράζεται, όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Καγκελάριο, μιας και τα κόμματά της αντιπολίτευσης περιμένουν πώς και πώς να καταψηφίσουν την σχετική της πρόταση και το κυπριακό πακέτο τους προσφέρει την ευκαιρία που αναζητούν. Αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό να κλονίσει και τον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel, η οποία, δίχως την στήριξη της αντιπολίτευσης, δεν θα είχε καταφέρει να περάσει ούτε το ελληνικό πακέτο. Τώρα όμως, με τις εκλογές για το Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο να πλησιάζουν όλο και περισσότερο, τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι, φοβούνται ολοένα και λιγότερο την αποστασιοποίηση από την ετικέτα του «αθεράπευτα φιλοευρωπαίου» και φαίνονται έτοιμοι να μεταφέρουν τον φόβο αυτό στους ώμους της Καγκελαρίου.

Επομένως, τα 17 δισ. ευρώ της κυπριακής βοήθειας συνοδεύονται από αναντίστοιχα μεγαλύτερο πολιτικό βάρος, το οποίο καλείται να σηκώσει η ευρωπαϊκή ηγεσία και ιδία η γερμανική.

Keywords
Τυχαία Θέματα