SZ: Τα βρήκαν Γερμανία – Γαλλία για την τραπεζική ενοποίηση

Μερικές μόνο ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο στις Βρυξέλλες των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε., διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας οδηγούν, όπως μεταδίδει η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη σχετική διαβεβαίωση διπλωμάτη της Ε.Ε. χθες το βράδυ, σε συμβιβασμό για την τραπεζική ενοποίηση.

Η γαλλογερμανική συμφωνία αυξάνει

σημαντικά τις πιθανότητες να ληφθεί απόψε οριστική απόφαση ανάμεσα στους 27 για το νομικό θεμέλιο της Κεντρικής Αρχής που θα εποπτεύει τις τράπεζες. Όπως εκτιμά η εφημερίδα, η συμφωνία δεν θα πρέπει να προεξοφλείται εντελώς, μιας και μερικές χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ειδικά η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία, επιδιώκουν να αποκτήσουν ισχυρότερο από το προβλεπόμενο δικαίωμα ψήφου. «Οι απαιτήσεις μερικών χωρών εκτός ευρωζώνης είναι το τελευταίο μεγάλο πρόβλημα», αναφέρεται σχετικά.

Θυμίζουμε ότι οι αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης αποφάσισαν στο τέλος Ιουνίου να δημιουργήσουν μια κοινή Εποπτική Αρχή για τις τράπεζες της Νομισματικής Ένωσης. Αυτό επρόκειτο να είναι το πρώτο βήμα προς μία τραπεζική ενοποίηση, η οποία μακροπρόθεσμα θα συμπληρωνόταν από δύο ευρωπαϊκά κεφάλαια για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών και για την εξασφάλιση των χρηματικών καταθέσεων. Μόλις η Εποπτική αυτή Αρχή δημιουργηθεί και καταστεί λειτουργική, προβλέπεται, σύμφωνα με τα έως τώρα σχέδια, η δυνατότητα των εποπτευόμενων  τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, να έχουν απευθείας πρόσβαση σε δάνεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί και το αλληλένδετο πρόβλημα της κρατικής υπερχρέωσης.

Κατά το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει την επιτήρηση όλων των τραπεζών που επηρεάζουν το σύστημα, καθώς και εκείνων που στηρίζονται με κρατική παρέμβαση. Οι υπόλοιπες τράπεζες αναμένεται να εξακολουθούν να ελέγχονται από εθνικές εποπτικές αρχές. Η ΕΚΤ αποκτάει όμως το δικαίωμα να απευθύνει συστάσεις προς τις τελευταίες και να αναλαμβάνει την εποπτεία σε ειδικές περιπτώσεις, αιτιολογώντας την παρέμβασή της αυτή.

Οι διαπραγματευτές Γερμανίας και Γαλλίας συμφώνησαν ακόμα στις λεπτομέρειες της μεθόδου, κατά την οποία θα επιλύονται οι διαφορές μεταξύ της εξαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και του Εποπτικό Συμβουλίου. Η νέα Εποπτική της ευρωζώνης Αρχή θα εξοπλιστεί με 200 ειδικούς που θα προσληφθούν από την ΕΚΤ, με τη συνδρομή απεσταλμένων των κρατών που θα εργάζονται για ορισμένο χρόνο

Προγραμματισμένη κόντρα Merkel – Hollande

Η εφημερίδα μεταδίδει ακόμα την πληροφορία ότι η τελική συμφωνία δεν προδιαγράφεται εύκολη. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, είναι αποφασισμένος να παραμείνει όλη τη νύχτα στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός συμβιβασμός, όμως ο Βρετανός ομόλογός του, George Osborne, ανακοίνωσε ότι θα αναχωρήσει στις 20.00. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν στο ποθητό αποτέλεσμα, τότε το θέμα θα απα

Keywords
Τυχαία Θέματα