To AIDS περνάει μπροστά… με αύξηση 50% στην Ελλάδα

Το AIDS είναι μια αρρώστια που πλήττει ολόκληρο το πλανητη…παρόλο αυτά τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εμφάνιση του,και παρά την πρόοδο της επιστήμης σε θεραπευτικό επίπεδο, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν ως προς την πρόληψη.

Μία ένδειξη από τους επιστήμονες που ταράζει τα νερά είναι, ότι στην Ελλάδα οι ειδικοί αναμένουν για το 2012 αύξηση πάνω από 50% ως προς

τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Ένα τεράστιο ποσοστό που προκαλεί πολλές ανησυχίες.. και ειδικά στους γονείς.

Σήμερα, από τους περίπου 13.000 ασθενείς με AIDS στην Ελλάδα, μόνο οι μισοί υποβάλλονται σε κάποιου είδους θεραπεία, είτε επειδή δεν πληρούν τα κλινικά κριτήρια για αντιρετροϊκή αγωγή (λόγω χαμηλού ιϊκού φορτίου), είτε διότι πρόκειται για άτομα με κακή συμμόρφωση στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες που προέρχονται κυρίως από την Αττική, ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.

Αν και η νοσηλεία είναι αρκετά δύσκολη των συγκεκριμένων πασχόντων από AIDS το 2012 αφορούσε σε προβλήματα υγείας που συνδέονται κυρίως με τη χρήση και λιγότερο (5%) με την HIV λοίμωξη.

Οι συλλοιμώξεις με ηπατίτιδα C (90%), φυματίωση (1%, μία τουλάχιστον περίπτωση με πολλαπλές αντοχές στα αντιφυματικά φάρμακα), και τα πολλαπλά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την κοινωνική ομάδα, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείρισή της από το Σύστημα Υγείας.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την Πολιτεία, για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σε αυτή την κοινωνική ομάδα.
Εντυπωσιακή θα χαρακτηρίζαμε την ανακοίνωση ότι παρατηρείται αύξηση της αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα, σε ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση HIV λοίμωξης στη Βόρεια Ελλάδα (22%), σε αντίθεση με τη διαχρονικά σταθερή αντοχή στη Νότια Ελλάδα (6,4%).

Το γεγονός αυτό κατά τους ειδικούς αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματική θεραπεία και να αυξήσει υπερβολικά το κόστος.

Αξιοσημείωτο είνα ότι η μείωση των τιμών των παλαιότερων αντιρετροϊκών φαρμάκων δεν έχει συντελέσει σε μείωση του κόστους της θεραπείας της HIV λοίμωξης.

Όπως αποδείχτηκε, πρόσφατες πρόοδοι στον τομέα αυτό απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η κατασκευή ενός αποτελεσματικού προφυλακτικού εμβολίου είναι επιστημονικά δυνατή και παρέχουν σοβαρή ελπίδα για το μέλλον.

Ως τότε η σωστή και συνεχής ενημέρωση, η λήψη προφυλακτικών μέτρων και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα