Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

Tο δακτυλογραφημένο πρωτότυπο κείμενο του παιδικού βιβλίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», τα χειρόγραφα σημειώματα που αντάλλασσε με τον πρώτο του έρωτα, το λεύκωμα που είχε από κοινού με τον Άγγελο Σικελιανό καθώς και τα αντιπροσωπευτικά, προσωπικά  αντικείμενα  του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό, για πρώτη φορά, μέσα από την έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» που φιλοξενείται στον Ελληνικό Κόσμο (Πειραιώς 254, Ταύρος). Πρόκειται για μια μεγάλη αναδρομή στην πολυτάραχη ζωή και το σπουδαίο συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με σταθμούς τα βιβλία του,

τις μεταφράσεις του, τα ταξίδια που σημάδεψαν τον βίο του και τα έργα του που έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Η έκθεση αποσκοπεί να αναδείξει την οικουμενικότητα του πολυμεταφρασμένου Έλληνα συγγραφέα και να μεταδώσει στον επισκέπτη ένα μήνυμα ελπίδας και πνευματικής αναζήτησης. Ο ίδιος είχε γράψει: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος».

Οι ενότητες του αφιερώματος ΄΄καθρεφτίζουν΄΄ τη  σχέση του με το Θεό, τον έρωτα, και τη φιλία,  μέσα από φωτογραφίες, εκδόσεις, χειρόγραφα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προσωπικά του υπάρχοντα, μεταξύ άλλων η καρέκλα του, το γραφείο του, η γραφομηχανή  όπου η γυναίκα του, Ελένη Σαμίου, δακτυλογράφησε επτά φορές το μεγαλύτερο έργο του, την «Οδύσσεια». Ξεχωρίζουν επίσης  η βαλίτσα του, οι χάρτες που χρησιμοποιούσε στα ταξίδια, τα δώρα που λάμβανε από την Κίνα, καθώς και τα προσωπικά του χειρόγραφα και σημειωματάρια.

Το αφιέρωμα-φόρος τιμής για τα 130 χρόνια από τη γέννηση του  εμβληματικού λογοτέχνη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη και το μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα