Αυξάνονται οι οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες

Κανένα περιθώριο για ελπίδες μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν αφήνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτιμάται ότι θα έδινε και πάλι κίνητρο για να φουντώσει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στα κριτήρια αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης πριν ξεκινήσει η περίοδος διάθεσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κομβικής

σημασίας είναι η διευκόλυνση των δικαιούχων επιδόματος, καθώς με το ισχύον σύστημα, για να εισπράξει κάποιος το επίδομα, θα πρέπει πρώτα να προμηθευτεί πετρέλαιο.

Το αποτέλεσμα είναι τον περσινό χειμώνα να μείνουν αδιάθετα 199 εκ. ευρώ από το κονδύλι που είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, καθώς οι αιτήσεις που έγιναν αφορούσαν σε μόλις 80 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, και με τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών να συσσωρεύονται, το Δημόσιο δεν φαίνεται να βιάζεται να πληρώσει τα δικά του χρέη.

Είναι ενδεικτικό ότι έως το τέλος Αυγούστου το Δημόσιο είχε πληρώσει περίπου 4,4 δισ. ευρώ επί συνόλου 8 δισ. ευρώ των παλαιών οφειλών. Όμως, ήδη έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές 800 εκατ. ευρώ στην Υγεία, παραμένουν σε εκκρεμότητα 5.954 αιτήσεις πληρωμής ΦΠΑ ύψους 987 εκατ. ευρώ, με το μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει πλέον τις 460 ημέρες, ενώ οι επιστροφές φόρου είναι 663 εκατ. ευρώ λιγότερες από τον αρχικό σχεδιασμό.

Παρά τη φοροδοτική κόπωση, το Δημόσιο απαιτεί 21,5 δισ. ευρώ από φόρους στο επόμενο 6μηνο, τη στιγμή που, από την αρχή του έτους, έχουν προστεθεί άλλα 927,4 εκατ. ευρώ στις οφειλές μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και άλλα 3,148 δισ. ευρώ στις οφειλές των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, το κυνήγι της φοροδιαφυγής, που θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος των φορολογούμενων, δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα, αφού, παρά τον εντυπωσιακό αριθμό ελέγχων και προστίμων, στο ταμείο καταλήγει μόλις το 5% των ποσών που βεβαιώνονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Οικονομική Αστυνομία, η οποία έκανε μέσα σε έναν χρόνο 2.335 συλλήψεις για οφειλές προς το Δημόσιο που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, αλλά ελάχιστα από αυτά εισπράχθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα