Άλλη μια μνημονιακή αποτυχία

Είχε προαναγγελθεί πάνω από ένα χρόνο. Ήταν μέσα στις δεσμεύσεις που έπρεπε να λάβουμε. Από την έναρξη της χειμερινής περιόδου (1η Οκτωβρίου) μπήκε σε εφαρμογή. Στόχος η αύξηση των εσόδων του κράτους και η πάταξη του λαθρεμπορίου. Πλήρης αποτυχία και στα δύο.

Έως και 80% έφτασε η μείωση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης. Τα πρώ­τα στοι­χεία που εί­δαν το φως της δη­μο­σιό­τη­τας

για την πε­ρίο­δο 15/10-31/12/2012 εμ­φα­νί­ζουν τρύ­πα στα έ­σο­δα πε­ρί­που 200 ε­κατ. ευ­ρώ. Η α­πώ­λεια των συ­νο­λι­κών ε­σό­δων, σε προ­βο­λή για το 2013, θα α­νέλ­θει στα 400 ε­κατ. ευ­ρώ. Θα ε­πη­ρεά­σει το Α΄ τρί­μη­νο και θα πρέ­πει να κα­λυ­φθεί, σύμ­φω­να με το μνη­μό­νιο, α­πό πρό­σθε­τα μέ­τρα. Ήδη προτείνεται, ακόμη και από κόμματα της συγκυβέρνησης, η αναθεώρηση διανομής και φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο αφού η όλη υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο.

Στους κυβερνώντες δεν έχουν αντιληφθεί ότι το ο­ποιο­δή­πο­τε δη­μο­σιο­νο­μι­κό μέ­τρο δεν θα πε­τύ­χει, αν δεν βα­σί­ζε­ται σε κοι­νω­νι­κά και οι­κο­νο­μι­κά δε­δο­μέ­να και πραγ­μα­τι­κό­τη­τες. Οι πολίτες στράφηκαν σε φθηνότερες ενεργειακές λύσεις επειδή πολύ απλά δεν έχουν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο. Πού το περίεργο λοιπόν τα έσοδα από τη αύξηση της φορολόγησης να είναι μηδαμινά; Συνυπολογίστε και την αλματώδη αύξηση της χρήσης καυσόξυλων, σε πόλεις που είναι ανοχύρωτες να υποστηρίξουν περιβαλλοντολογικά μια τέτοια εξέλιξη και εύκολα γίνεται αντιληπτό από όλους το ύψος των συνεπειών που καλούμαστε να πληρώσουμε.

Αλλά μήπως είχαμε και περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων; Επειδή, και καλά εξομοιώθηκε ο φόρος του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης; Με το ναυτιλιακό τι γίνεται; Πόσα τάνκερ γεμίζουν τις δεξαμενές τους και προμηθεύουν, παράνομα, πρατήρια με πετρέλαιο που προορίζεται για τα καλοριφέρ των σπιτιών μας; Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι «μέντιουμ» ή «μάγος» για να το πληροφορηθείς. Μια …βόλτα στο διαδίκτυο, ένα ρεπορτάζ, σοβαρών, ειδήσεων να παρακολουθήσεις και το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα ακόμα και από το πιο «αγαθό» μυαλό.

Πού καταλήγουμε; Η πολιτεία καλείται να «μαζέψει» στα γρήγορα το μέτρο του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης, προκειμένου να διασώσει τη ζημία των κρατικών ταμείων και παράλληλα να βρεί «αντισταθμηστικά» μέτρα (όπως προβλέπει το μνημόνιο) για να καλύψει το εισπρακτικό κενό. Το σίγουρο είναι πως πάλι οι πολίτες θα κληθούν να συνδράμουν για να «φανούμε» …ωραίοι και συνεπείς στους …εταίρους μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα