Ανοίγουν όλα τα “καυτά” μέτωπα Σαμαράς-υπουργοί

Για “καυτό” Σεπτέμβρη ετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς η τρόικα καταφθάνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα ζητώντας να ανοίξουν όλα τα μέτωπα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων, που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις θα δοθεί εντολή να προχωρήσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, δηλαδή:

-η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας,

-η παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης ή ακόμη και εκκαθάρισης για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, με ουσιαστική μείωση των θέσεων εργασίας. Για το θέμα, μάλιστα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων.

-Η άρση των περιορισμών στο επάγγελμα των δικηγόρων, που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω απελευθέρωση

-η επιβεβαίωση των χρεών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με την πληρωμή να γίνεται εντός του Αυγούστου.

Εκτός όμως από τα προαπαιτούμενα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν και άλλα “δύσκολα” θέματα τα οποία σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να κλείσουν μέσα στο φθινόπωρο.

Στη νέα επίσκεψη του κλιμακίου θα αξιολογηθεί η αποδοτικότητα του ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς αν η τρόικα αποφανθεί ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα, θα ζητήσει να παραμείνει το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ θα επαναξιολογηθεί και η απόδοση όλων των φορολογικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει να ξεκινήσουν έλεγχοι στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το υπουργείο οικονομικών από κοινού με την τρόικα θα καταρτίσουν τον Προϋπολογισμό του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014-2017.

Το φθινόπωρο θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015-2016, τα οποία υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ.

Νέα συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ της περιόδου 2014-2015, με τις οριστικές αποφάσεις, πάντως, να παραπέμπονται για την άνοιξη του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα