Αποζημίωση στη σύζυγο και το γιο του κυβερνήτη του Σινούκ, που έπεσε το 2004 στη Σιθωνία

Αποζημίωση 580.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην συζυγό και τον γιο του Παναγιώτη Παπαναστασίου, κυβερνήτη του μοιραίου Σινούκ που τον Σεπτέμβριο του 2004 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, 11 συνοδοί του και το 6μελές πλήρωμα του ελικοπτέρου .

Το ελικόπτερο «σηκώθηκε» από την Αθήνα και είχε τελικό προορισμό το Άγιο Όρος. Η πτήση αυτή αποσκοπούσε στο να προσκυνήσει ο Πατριάρχης

Αλεξανδρείας και η συνοδεία του στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με το πόρισμα τής επιτροπής πραγματογνωμόνων δεν υπάρχουν ευθύνες του πληρώματος για την πτώση του. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο πόρισμα, ότι δεν προέκυψε ότι υφίσταται συγκεκριμένη παράνομη πράξη ή παράλειψη ή παράλειψη υλικής ενέργειας, σχετικά με την επιθεώρηση και συντήρηση του επίμαχου ελικοπτέρου, ούτε ότι τα μέλη τού πληρώματος και οι ενέργειές τους συντέλεσαν στην πτώση του.

Επομένως, καταλήγει το πόρισμα, δεν προέκυψε ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφειλόταν σε υπαιτιότητα του 6μελούς πληρώματος και σημειώνει ότι δεν έγινε δυνατόν να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του μοιραίου Σινούκ.

Θεωρεί, όμως, ως πιθανή αιτία της πτώσης, την απώλεια πιέσεως στο Νο 2 υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσεως, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που είχαν ως αποτέλεσμα το ελικόπτερο να περιέλθει σε ασυνήθη κατάσταση πτήσεως.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε λοιπόν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 4 παράγραφος 5) και το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (ΕισΝΑΚ), ανακύπτει ευθύνη τού Δημοσίου για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν η σύζυγος και το παιδί τού κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου.

Για το λόγο αυτό, επιδίκασε το ποσό των 180.000 ευρώ στη σύζυγο τού κυβερνήτη και το ποσό των 400.000 ευρώ στο ανήλικο παιδί του, με το νόμιμο τόκο από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποζημίωση, Σινούκ, 2004, Σιθωνία,apozimiosi, sinouk, 2004, sithonia