Χρήσιμα δώρα που επιβάλλουν οι καιροί

Οι τηλεοπτικές εκπομπές με μεγάλη τηλεθέαση πρόσφεραν πάντα κάποια δώρα μέσω διαγωνισμών στους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα. Τηλεοράσεις, οικιακές συσκευές, ταξίδια και πολλά άλλα βρίσκονταν στη λίστα μέσω χορηγών και κάθε τυχερός θεωρούσε τον εαυτό του ικανοποιημένο με την κλήρωση του ονόματός του. Σήμερα οι κατηγορίες των δώρων που προσφέρονται έχουν αλλάξει και αυτό αποτελεί άλλο ένα δείγμα της τραγικής εικόνας που παρουσιάζει η ελληνική κοινωνία.

Στις μέρες μας πλέον δεν «εξιτάρει» ένα ‘home cinema’, μια ηλεκτρική σκούπα ακόμα και ένα αυτοκίνητο (αφήστε που κανείς πλέον

δεν προσφέρει αυτοκίνητο). Τα δώρα που δίνονται από τις εκπομπές προσπαθούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες της ζωής μας και όχι καταναλωτικά θέλω και ψευδεπίγραφα παροχολόγια. 100 κιλά κρέας (!) (με λογικό χρονικό περιθώριο κατανάλωσης), σόμπες, τζάκια, γεμίσματα του ρεζερβουάρ με βενζίνη από πρατήρια, συγκεκριμένης αξίας πετρέλαιο θέρμανσης, μετρητά.

Θυμάμαι κάποτε, στο λύκειο, σε λαχειοφόρο για την 5ήμερη εκδρομή συμμετείχα ενεργά στην ομάδα που προσπαθούσε να συγκεντρώσει τα προσφερόμενα δώρα. Τότε (1993-94) είχα δεχθεί προσφορά από κρεοπωλείο για 2 κοτόπουλα και 2 καρτέλες με αυγά. Παρόλο το «γέλωτα» που είχα προκαλέσει σε μερικούς συμμαθητές μου, πίστευα πως ήταν πρακτικά δώρα. Πόσο μπροστά ήμουν τελικά!

Αναρωτιέμαι… μήπως αυτή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να αλλάξουμε το είδος του δώρου που έχουμε στο μυαλό μας (όποιος μπορεί δηλαδή να κάνει δώρα) για τους κοντινούς μας ανθρώπους; Μήπως θα πρέπει να στραφούμε σε δώρα-λύσεις συγκεκριμένων προβλημάτων και αναγκών; Μήπως από το να ξοδέψουμε έστω και ένα ευρώ σε αναλώσιμες «βλακείες» καλό είναι να ρωτήσουμε πρώτα τι έχει ανάγκη ο καθένας και στο μέτρο του δυνατού να βοηθήσουμε προς εκείνη την κατεύθυνση; Ακόμα και το γιορτινό τραπέζι. Θα μπορούσαμε να το οργανώσουμε «ρεφενέ». Δεν αξίζει να κλειστούμε στο σπίτι μας και να στερηθούμε το οικογενειακό κλίμα των ημερών, σκεφτόμενοι τα έξοδα. Ας μοιράσουμε όλοι τις υποχρεώσεις για την ετοιμασία, ας φτιάξει η κάθε νοικοκυρά το δικό της φαγητό και ας μαζευτούμε να γιορτάσουμε με παρέα τις χαρμόσυνες αυτές μέρες. Ο Έλληνας ξέρει να χαίρεται τις στιγμές. Να περνάει καλά και με τα λίγα. Απλά, ίσως, ορισμένοι από εμάς να το είχαν ξεχάσει με τις πρόσκαιρες και ευκαιριακές κραιπάλες που προέρχονταν από τα «μοδάτα», κάποτε, εορτοδάνεια!

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση! Σε πείσμα των βορειοευρωπαίων θα τη βρούμε την άκρη! Θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα όπως μόνο εμείς γνωρίζουμε. Επειδή έχουμε και φιλότιμο, θα κοιτάξουμε να δώσουμε χαρά και στον διπλανό μας που δεν έχει δουλειά, που οι συνθήκες το έφεραν έτσι ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, προσφέροντας του ουσιαστική συμπαράσταση. Είπαμε η κρίση θα πολεμηθεί μόνο με αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα των εορτών που φέρνει με τη γέννησή του ο θεάνθρωπος και εμείς οφείλουμε να το κάνουμε πράξη!

Keywords
Αναζητήσεις
χρησιμα δωρα
Τυχαία Θέματα