Χριστόφιας: Επώδυνα τα μέτρα

«Επώδυνη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, την καταρχήν συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τρόικα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν ήταν επιλογή της Κυπριακής κυβέρνησης η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και πρόσθεσε ότι αν και αναζητήθηκαν άλλες πηγές χρηματοδότησης, αυτό δεν κατέστη εφικτή.

Ο κ. Χριστόφιας επέρριψε ευθύνες για την κρίση στις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών,

καθώς και στον πλημμελή έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι θέση μου ότι οι έρευνες που διεξάγονται για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά, μέχρι τέλους, και στη βάση των αποτελεσμάτων τους να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Παράλληλα τόνισε ότι από το δάνειο το οποίο θα λάβει η Κύπρος από το Μηχανισμό Σταθερότητας, δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ το 1,5 δισεκατομμύριο θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση για να επιτύχει όσα έθεσε ως κεντρικούς στόχους. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι διατηρείται ο εθνικός έλεγχος της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τέλος, ανέφερε ότι αποφεύχθηκε η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και δεν έγινε αποδεκτή η κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και του 13ου μισθού και ότι η τρόικα πείστηκε να αποδεχθεί την προσέγγιση η συνεισφορά των μισθωτών να είναι κλιμακωτή και όχι ισοπεδωτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα