Δημοκρατική, Αριστερή απάντηση στο κάθε είδους “Μαύρο”

Το Μαύρο τείνει να γίνει το σύμβολο της κυβέρνησης Σαμαρά. Το Μαύρο στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης, γεγονός πρωτοφανές για ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, σηματοδότησε την επιτάχυνση της απροκάλυπτης ακροδεξιάς στροφής του πρωθυπουργού. Αφού περιφρόνησε τους πολίτες της χώρας του εφαρμόζοντας με τον πιο σκληρό τρόπο τα μνημόνια που ο ίδιος καταδίκαζε λίγους μήνες πριν, αφού περιφρόνησε το κοινοβούλιο περνώντας τις πιο επαχθείς για τους εργαζόμενους διατάξεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, έδειξε πως περιφρονεί την

ίδια την δημοκρατία. Η ΕΡΤ ήταν ένα σημείο καμπής. Αφού απαλλάχθηκε και από το τελευταίο έρμα μετριοπάθειας, την ΔΗΜΑΡ, σχημάτισε, με θλιβερό κομπάρσο το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, μια κυβέρνηση με έντονα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά στοιχεία. Αποκορύφωμα η τοποθέτηση του χουντικού παρελθόντος Άδωνι Γεωργιάδη στο κρίσιμο υπουργείο Υγείας. Στην συνέχεια, άρχισε να ερωτοτροπεί ανοιχτά με την ναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσω των πρόσφατων δηλώσεων των κ.κ. Β. Πολύδωρα και Ν. Παναγιωτόπουλου. Είναι φανερό πως ο κ. Σαμαράς θέλει να πάει στις επόμενες εκλογές, που δεν θ’ αργήσουν, με ακροδεξιά ατζέντα και στόχευση, σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης. Το μόνο που θέλει είναι να γαντζωθεί στην εξουσία μέσα από αυτό το “Μαύρο” σενάριο. Η χώρα και οι πολίτες είναι αναλώσιμοι, όπως δείχνει και η “διαπραγμάτευση” που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες με τους υπαλλήλους της τρόικας, που θα οδηγήσει στο τραγικά προβλέψιμο αποτέλεσμα των νέων μέτρων.

Η κατάργηση των μνημονίων και η ταυτόχρονη υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, η απόδοση σε τελική ανάλυση της αξιοπρέπειας που οφείλεται από το κράτος στον απλό πολίτη, είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για μια αριστερή, ριζοσπαστική δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες, άγριες συνθήκες για την κοινωνία και τους θεσμούς, μόνη εναλλακτική διέξοδος εκτός μνημονίων είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόκληση για το κόμμα μας είναι μεγάλη και η κοινωνία περιμένει προτάσεις διεξόδου και λύσεις. Το ιδρυτικό συνέδριο του ενοποιημένου ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά σε λίγες ημέρες αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας είναι τριπλή:

Να ισχυροποιήσουμε το κόμμα μας μέσα από μια ουσιαστική ενοποίηση και διεύρυνση των συμμαχιών του.

Να διαμορφώσουμε ένα σαφές και επεξεργασμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για τα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Να καλλιεργήσουμε μια διαρκή εξωστρέφεια, μια επαφή με την κοινωνία, με παρεμβάσεις και πειστικές εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στις καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές.

Οφείλουμε μέσω του συνεδρίου να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, παρουσίας και πρωτοβουλίας στις εξελίξεις. Να δείξουμε το ρεαλιστικό του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που θα χαράξει μια νέα πορεία για την χώρα μας, μακριά από το αμαρτωλό παρελθόν του διαπλεκόμενου δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Να δημιουργηθεί η νέα αφήγηση που περιμένει η κοινωνία, με σχέδιο ανάπτυξης σύγχρονο, ανθρώπινο, συμβατό με τις νέες προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, αλλά και η τεχνολογία. Ταυτόχρονα όμως ένα σχέδιο αριστερό, που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη και θα έχει στο επίκεντρο το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και την προστασία των πιο ευάλωτων.

Σ’ αυτό το προγραμματικό σχέδιο ανασυγκρότησης, θέλουμε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία, δεν ζητούμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Είμαστε μια δύναμη της Αριστεράς αλλά απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που πιστεύει ότι σε αυτόν τον τόπο αξίζει μια πορεία ανάπτυξης, δικαιοσύνης και κοινωνικής προκοπής που θα βάλει φρένο στον μνημονιακό και αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Keywords
Τυχαία Θέματα