“Εγώ είμαι ο Σουρεαλισμός”

«Δεν μπορείτε να με αποβάλλετε από το σουρεαλιστικό κίνημα γιατί εγώ είμαι ο Σουρεαλισμός!» Ο Σαλβαντόρ Νταλί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο εκκεντρικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα. Το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, θέλοντας να τιμήσει τον ξεχωριστό καλλιτέχνη, στήνει μια ρετροσπεκτίβα που εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 25 Μαρτίου 2013.

Το ρεκόρ στην ιστορία του Κέντρου ανήκει στην έκθεση του 1979 που ήταν πάλι αφιερωμένη στον Νταλί και μάλιστα την είχε οργανώσει ο ίδιος. Σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες είχαν θαυμάσει συνολικά το έργο του μανιοκαταθλιπτικού

και ευφυή ζωγράφου. 33 χρόνια μετά, 200 περίπου έργα έχουν επιλεγεί –αξιοσημείωτο νούμερο- για να προσελκύσουν το φιλότεχνο κοινό του Παρισιού και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τη “Guardian”, η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει την Πόλη του Φωτός στον τομέα της Τέχνης. Κάθε άλλο. Το 2010, 900.000 άνθρωποι έσπευσαν να δουν τη μεγάλη έκθεση του “Grand Palais” του Κλοντ Μονέ. Σήμερα, η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα του Νταλί αναμένεται εντυπωσιακή.

Συνδέθηκε με το φασιστικό καθεστώς, έκανε δηλώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αλαζονικές ενώ ήρθε σε ρήξεις με μέλη του σουρεαλιστικού κινήματος. Πειραματίστηκε πολλές φορές στην τέχνη, οδηγούμενος από την ανάγκη του να μην περιορίζεται σε όρια. Επηρεάστηκε από τον Φρόιντ αλλά και από την αγαπημένη του Γκαλά, η οποία ήταν και μούσα του. Απολάμβανε τη συμμετοχή του σε όργια και αφηνόταν στα ακραία του πάθη. Είχε πολλές φοβίες και ιδιοτροπίες. Ωστόσο, το κοινό λάτρεψε το ταλέντο του και την εγωπαθή προσωπικότητα του επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη που είχε κάνει: «Θα γίνω μια ιδιοφυία και ο κόσμος θα με θαυμάζει. Ίσως θα είμαι περιφρονημένος και ακατανόητος αλλά θα είμαι μια ιδιοφυία, μια μεγάλη ιδιοφυία διότι είμαι σίγουρος γι’αυτό.»

Keywords
Αναζητήσεις
εγω ειμαι ο σουρεαλισμος, σουρεαλισμος
Τυχαία Θέματα