Έκκληση της Save the Children για τα παιδιά της Συρίας

Έκκληση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τα παιδιά στη Συρία απηύθηνε η Save the Children, μια φιλανθρωπική ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα εδώ και δύο χρόνια.

Περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται βοήθεια, σύμφωνα με την οργάνωση. «Από την αρχή της κρίσης στη Συρία, τα παιδιά είναι τα ξεχασμένα θύματα, αντιμέτωπα με τον θάνατο, τον πόνο και τα ψυχικά τραύματα,

στερούνται της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η οργάνωση, σε έκθεσή της που παρουσίασε τη Δευτέρα στο 15μελές συμβούλιο.

Τον περασμένο μήνα, η οργάνωση ανακοίνωσε πως τα παιδιά στη χώρα δέχονται πυρά, βασανίζονται και βιάζονται. Τώρα η Save the Children αναφέρει πως «τα παιδιά όλο και περισσότερο εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο καθώς στρατολογούνται από ένοπλες οργανώσεις και από τις (φιλοκυβερνητικές) δυνάμεις. Έχουν υπάρξει ακόμη και καταγγελίες για παιδιά έως και οκτώ ετών που έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η έκθεση της οργάνωσης τονίζει ότι η απειλή για τα παιδιά εξαιτίας του πολέμου, ξεκινά πριν ακόμα γεννηθούν. Καθώς τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά δέχονται επιθέσεις, οι γυναίκες διστάζουν να καταφύγουν εκεί και «αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες γέννες πραγματοποιούνται στα σπίτια χωρίς την βοήθεια ειδικού». Η δυσκολία πρόσβασης σε τρόφιμα συνιστά άλλο ένα πρόβλημα για τις οικογένειες στη Συρία, όπως καταγγέλλει η οργάνωση.

Η έκθεση καλεί τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και τους αντάρτες να σταματήσουν να στρατολογούν παιδιά, να απελευθερώσουν όσα κρατούν και να φροντίσουν ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Η Κάρολιν Μάιλς, πρόεδρος και εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, σε συνέντευξη της στο Reuters δήλωσε πως το σημαντικότερο μήνυμα που μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πως πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στη βοήθεια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για ανθρωπιστική αρωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα